Депутатът от БСП Светла Бъчварова отива на съд

2205
Депутатът от БСП Светла Бъчварова отива на съд
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу депутата от БСП коалиция за България Светла Бъчварова-Пиралкова.

Обвинението е, че на 13 август 2009 г. като председател на УС на Селскостопанската академия Бъчварова е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията - в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък, съобщиха от прокуратурата.

На 21 март 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на БСП – Светла Бъчварова-Пиралкова. Същият ден Светла Бъчварова-Пиралкова е дала съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу нея, привлечена е като обвиняема и й е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Светла Бъчварова се отказа от имунитета си

В уведомление до председателя на НС народният представител от БСП лява България Светла Бъчварова се отказа от имунитета си във връзка с...

След искането на Цацаров пред репортер на Actualno.com тя коментира, че случаят, заради който й се иска имунитета, е от 2010 г. и веднъж вече разследващите органи не са констатирали нарушения. Договорът, заради който се иска моя имунитет, е преподписван два пъти след мен, заяви тя.

В периода от 04.07.2008 г. до 28.06.2011г. Светла Бъчварова-Пиралкова е била председател на управителния съвет на Селскостопанската академия.

Със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна.

На 07.08.2009 г. в Селскостопанската академия е постъпило заявление от „Литекс Комерс“АД, представлявано от Гриша Ганчев за сключване на договор за съвместна дейност със ССА, с предоставяне на площите в с. Стражица и в с. Карвуна.

Цацаров поиска имунитета на депутат от БСП, ощетявал държавата с 1,3 млн. лв.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната груп...

Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009 г. Светла Бъчварова-Пиралкова, в качеството си на Председател на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“ АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс“ АД земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат на сключения неизгоден договор от Светла Бъчварова-Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева.

В хода на разследването са разпитани 26 свидетели, 4 вещи лица са изготвили назначените експертизи.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика