Дянков: Стабилност има, но това не значи растеж. ДС ни управлява

3257
Дянков: Стабилност има, но това не значи растеж. ДС ни управлява
Снимка: БГНЕС

Това е проблем за държавата, защото показва, че властите, които трябва да са независими една от друга, не са. Това заяви бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков в коментар за SMS-а към Бойко Борисов относно работата на ВСС по "Яневагейт".

Според Дянков причината за липсата на независимост на властите е незавършеният Преход и неуспехът на България да се освободи от бившата Държавна сигурност. Последният пример е Лютви Местан – една част от ДС подкрепя Русия, друга подкрепя Турция и тази, която подкрепяше Русия, спечели, уточни Дянков пред Нова телевизия.

Дянков предупреди: Харчим много, с този дефицит вдигането на данъците е неизбежно

Влизаме в дългова спирала, но 5-те млрд. лева буфер, които са предвидени в следващия бюджет, ще позволят на кабинета да си осигури по-с...

От една страна в България има политическа стабилност, което е добре. От друга страна това може да ни успокоява само за известно време и това време вече мина, смята бившият вицепремиер. Остават си същите въпроси, които стоят през последните 25 години, добави той. Сега сме по-назад в съдебната реформа, отколкото преди година – нито едно от големите неща там не са се случили. Като кажеш, че ще правиш реформа, но не я направиш, противниците на реформи могат да те спрат и в други сектори и реформи, обясни Дянков.

На директен въпрос дали всъщност е критик на Бойко Борисов, Дянков отговори, че коментира по резултатите. Не мисля, че премиерът се страхува да има реформа в съдебната система, уточни бившият вицепремиер, който пак хвърли вината за липсата на реформа на неопределеното „Държавна сигурност и дългосрочните зависимости”. И подчерта изрично – министрите на Реформаторския блок не правят реформите, които се очакваха от тях.

До есента на тази година положението в енергетиката ще е неудържимо, продължи с мрачните прогнози Дянков. Имаше частична реформа миналата година, която намали дефицитът на НЕК за миналата година, но не и общият дефицит, уточни той.

За да не бъде само „черна станция”, Дянков похвали „частичната пенсионна реформа” на Ивайло Калфин, добави и опитът на Румяна Бъчварова да прави реформа в МВР, включи и Ивайло Московски за БДЖ. Той обаче разкритикува Петър Москов и идеята му за пръстов идентификатор, с който да се спре източването на клинични пътеки от болниците и на лекарства, плащани от НЗОК, от аптеките. Не става с отнемането на права, посочи Дянков. Данък „вредни храни” е вредна идея и се радвам, че не влезе в парламента, коментира той.

"След Стената. Преходът в Източна Европа" – уникален по рода си сборник за уроците от прехода

На 16 ноември 2015 г. излиза „След Стената. Преходът в Източна Европа“ – уникален по рода си сборник за уроците от пр...

Както и Борисов, Симеон Дянков пресметна увеличение на приходите в държавата. Стабилност обаче е различно от растеж, уточни той. Въпреки това бившият вицепремиер не вижда възможност за предсрочни избори тази година. Първата причина за оценката му е, че не се вижда партия с програма за реализация и втората – че икономиката не се съживява извън еврофондовете. Ако това стане, може да се покажат други икономически или политически модели, добави Дянков по отночение на втората причина да няма предсрочни избори.

Дянков даде добра оценка на Горанов, но посочи, че дефицитът през тази година трябва да е по-малък и трябва да се затегне коланът. Данък „уикенд” не му беше сега идеята, добави бившият политик.

Относно КТБ Дянков смята, че реалните загуби са 6-6,5 млрд. лева. Цветан Василев е най-виновен, тогавашното ръководство на БНБ е почти еднакво виновно, както и политическата класа в последните пет правителства, разми отговорността бившият вицепремиер. Той посочи за най-важна тема за България демографията – къде са младите българи и дали помагат за българската икономика. Много млади българи са в Лондон, познават ме по лице и ми казват, че още от 10-ти клас са знаели, че ще бъдат във Великобритания – явно осъзнават, че ни трябва друг тип икономика и друг тип управление, каза Дянков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика