Докато Борисов се кара на Кънев от Брюксел за КЗК, Първанов печели

5262
Докато Борисов се кара на Кънев от Брюксел за КЗК, Първанов печели
Снимка: БГНЕС

Като гледам какви реакции има, много долна политика се води. Затова няма да дам да се градят политически стратегии анти-ГЕРБ. Не мога да разбера ДСБ част ли е от Реформаторския блок или не. След като г-н Кънев, ДСБ и Гражданският съвет дезертират, ще накарам нашата парламентарна група да намери начин ГЕРБ да не участва в избора на КЗК. Тогава ще блесне, че г-н Кънев обслужва БСП и ДПС. Това заяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той се разсърди, защото при сегашната ситуация "каквото и да изберем, все ще казват, че е мафия”.

По време на днешната извънредна пресконференция на ДСБ стана ясно, че тъмносинята партия няма да издигне кандидатура за КЗК. Почваме и ние като тях - дърпаме се, за да не излиза, че в парламента ГЕРБ е коалиция с ДПС, коментира задочно Борисов.

Трайчо Трайков сметна: Картелът при горивата е още една КТБ като щети

Няма особено голяма изненада от заключенията на КЗК в секторния им анализ. Със сигурност има заличаване на числа по някои сектори. Важн...

Нито ДСБ, нито Гражданският съвет ще издигнат кандидат за председател, зам.-председател или член на КЗК, поясниха от тъмносинята централа. Решението е крайно изненадващо предвид факта, че точно десните говореха доста сериозно през последните месеци за нуждата от нов състав на комисията. Особено деен в това отношение беше бившият председател на СДС Мартин Димитров, който обвърза промяната на състава на КЗК с евентуалния картел на пазара на горивата.

Една птичка пролет не прави. Така Мартин Димитров коментира пред Аctualno.com сагата. По думите му кандидат от страна на Реформаторския блок би легитимирал "цялата работа". Надявам се да не съм прав за оформящата се картина в КЗК, но в момента съм много притеснен, сподели той. На изричен въпрос дали и кого ще подкрепи лично той за членове и председател на КЗК, г-н Димитров отговори, че на изслушване в сряда (9 март) ще зададе много сериозни въпроси. Ще ги питам всички кандидати защо цените на горивата в България са по-високи от средните за ЕС, дали разследването за картел на пазара на горива, което започна КЗК след оповестяването на новия секторен анализ е основателно и какво лично като бъдещи членове на КЗК ще направят всички кандидати по въпроса.

Мартин Димитров не коментира избухването на Борисов от Брюксел, тъй като не беше запознат в подробности с думите му.

Всъщност на практика кандидатура от Реформаторския блок за КЗК има. Това е Красимир Витанов, който е издигнат от депутата от СДС Никола Хаджийски, както и от колегите му Борислав Великов и Борислав Миланов. Витанов е председател на Надзорния съвет на "Булгартрансгаз".

Кой кой ще е в КЗК

Борисов: И ние се съмнявахме за картел на горивата, КЗК вероятно са усетили вятъра на промяната

Поздравявам КЗК, че най-сетне са излезли с решение, което до голяма степен е в унисон със съмненията, които имахме и ние. Това каза пре...

Към момента има подадени 11 кандидатури, от които 7 ще оформят новия състав на КЗК. От 14:00 часа на 9 март (сряда), в Комисията по икономическа политика и туризъм предстои изслушване на кандидатурите.

На очи от имената на кандидатите се набиват три имена, които имат връзки с бившия президент Георги Първанов. Официален кандидат на АБВ е Николай Илчев Илиев. Той е завършил Висшето народно военно училище "Васил Левски" във Велико Търново през 1990 година - с квалификация "офицер по възпитателната част". Това са т.нар. политически офицери в армията по времето на комунизма. През 1999 година завършва право в Русенския университет „Ангел Кънчев”. От 2006 година насам е адвокат в Адвокатска колегия – Велико Търново. Интересен факт е, че според представянето в кандидатурата му е широк специалист – гражданско, административно, данъчно, митническо, търговско, вещно и енергийно право.

Доста интересно е предложението на ДПС. То е бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров. Киров беше номинация за Конституционния съд на Георги Първанов, докато Първанов беше президент на България. Конституционният съдия беше и шеф на Правния съвет на Първанов, след като Борис Велчев го напусна, за да стане главен прокурор.

Третият кандидат, считан за приближен до Първанов, е Кирил Добрев. Името на Добрев беше обвързано особено силно с Първанов при скандала със спа хотела "Стримон спа" в Кюстендил. В тази сделка бяха набъркани имената на сестрата на Добрев – Мариана, както и на сина на Първанов – Ивайло. Добрев е предложен от група депутати от БСП, начело с икономическия министър Драгомир Стойнев.

Кандидатите на ГЕРБ са бившият секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който беше единственият обвиняем по аферата „Костинброд”, както и Георгица Стоянова. Желязков беше оневинен, а Борисов заяви, че е перфектен професионалист, но ако го изберат за председател на КЗК, Радан Кънев и ДСБ ще имат възможност да атакуват.

Енчев поиска в състава на КЗК да не влизат хора "като Бойко Борисов"

Председателят и членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не членуват в масонски ложи, тайни общества, неправителствен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика