ДПС, "Атака" и АБВ не подписаха, че се отказват от предизборните интернет тролове

7526
ДПС, "Атака" и АБВ не подписаха, че се отказват от предизборните интернет тролове
Снимка: Getty Images/Guliver

5 парламентарни сили подписаха декларация за чисто киберпространство и неизползване на платени тролове. Зад инициативата застанаха ГЕРБ, Реформаторският блок, БСП, Патриотичният фронт и БДЦ.

Така и не стана ясно обаче как ще бъдат контролирани безплатните тролове в интернет.

Партиите си обещават да не ползват тролове за местните избори

Партиите са готови да се откажат от „мошеничествата в интернет”. Това заяви депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев...

Подписаните партии декларират, че няма да използват умишлено платени коментатори, партийно или фирмено организирани, с цел разпространяване на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрамо политически опоненти и други участници в публичния живот, се казва в декларацията, предаде Дарик.

Партиите, които са я парафирали, приканват гражданското общество и медиите да следят за нарушения на споразумението и да сигнализират за подобни действия по безкомпромисен начин.

Освен това те призовават участниците в изборния процес да се присъединят към инициативата и да дадат своя принос към създаването на отговорно и чисто киберпространство в полза и интерес на хората.

Антони Тренчев от Реформаторите сподели, че за него е много радостно и показателно това колко бързо партиите са успели да постигнат консенсус по този въпрос. Преди по-малко от седмица бе проведена кръгла маса, на която бе изказано принципно съгласие и воля за подписването на такава декларация, напомни той.

Един бивш руски "трол" разказва

Внимание, манипулират Ви! Когато участвате в дискусии в интернет-форуми, трябва да имате едно наум. Защото из форумите се разхождат мн...

Подписването на декларацията вероятно няма да реши проблема с троловете в интернет, но това е първата стъпка, каза Тренчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика