ДПС и БСП са недоволни от Закона за антикорупция на Кунева, бил репресивен

7116
ДПС и БСП са недоволни от Закона за антикорупция на Кунева, бил репресивен
Снимка: БГНЕС

Сериозни критики в парламента отправиха БСП и ДПС към законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева, с който трябва да се създаде Национално бюро за предотвратяване на корупцията.  Предвижда се то да обедини многото антикорупционни звена, които работят до момента.

Законът разширява кръга на лицата, задължени да подават декларации за придобито имущество, разширява се и кръгът на обстоятелствата, които те са длъжни да декларират, припомня БНР.

Бюджетна комисия прие антикорупционния закон на Кунева

Бюджетната парламентарна комисия прие на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публи...

Новост е изискването да се подават декларация една година след освобождаването от длъжност, за да може да се проследи имуществено състояние. Допуска се възможност производство да се образува по сигнал, в това число анонимен, както и по медийна публикация, срещу което се обяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Пред депутатите Меглена Кунева заяви, че законът е необходим, но корупцията не може да се пребори с универсално лекарство. "Една не малка част от проблемите произтичат от съществуващото законодателство. Ето защо с този закон предлагаме да отстраним тези проблеми и да създадем единен антикорупционен орган - Национално бюро за предотвратяване на корупцията", каза тя.

"Този орган ще събере на едно място Комисията за конфликт на интереси, дирекцията от Сметната палата, която събира и проверява имуществени декларации, и БОРКОР. Това не е механично", обясни Кунева и добави: "Нямаме време да отлагаме в търсене на съвършеното решение. Съвършени решения няма. Има правилни решения в точния момент."

По-рано пред БНТ Кунева изрази мнението, че Законът за антикорупцията може директно да бъде съотнесен към съдебната реформа. "Всъщност това са две страни на едно и също нещо”, смята Кунева.

120 000 души трябва да се проверят по антикорупционния закон, заяви Кунева

Има притеснения как ще се тълкува един или друг текст от Закона за антикорупцията, дали не се навлиза прекалено много в личното прост...

От БСП не са убедени в ефективността на промените. Атанас Зафиров изрази мнението, че така ще се засили репресивният характер на закона.

"Аз не мога по никакъв начин да подкрепя нещо, което въвежда анонимните сигнали като метод за работа", заяви Зафиров. "Проблемът не е толкова в анонимните сигнали, колкото в неяснотата на механизма по тяхното филтриране и по тяхното предвиждане", смята той.

"Дават се прекалено големи правомощия на директора на това бюро и ние ще превърнем механизма за установяване на конфликт на интереси от колективен в едноличен", каза Зафиров.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че законът не трябва да бъде подкрепен на първо четене, защото Национално бюро за предотвратяване на корупцията няма да бъде изцяло независим орган.

Кунева: Позицията на РБ е ясна, ние имаме наш кандидат за омбудсман

Позицията на Реформаторския блок е съвсем ясна, защото ние имаме кандидат за омбудсман, който подкрепихме – Константин Пенчев. То...

"Корупцията е там, където е властта. И как ще ни обясните тогава парадокса, че с генераторите на корупцията ще се бори орган, практически назначен от този, който генерира корупцията. Що за независим орган е това? Лицата, които ще бъдат проверявани от органа на Министерския съвет са представителите и на законодателния орган, народните представители. Какъв е този контрол на изпълнителната власт върху законодателната власт? Нали е точно обратната посоката на парламентарния контрол?", зададе реторично няколко въпроса Местан. Местан подчерта, че проблемът на България е в това, че законите не се прилагат ефективно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика