ДПС искат промяна на бюлетините - квадратчетата им пречат

19869
ДПС искат промяна на бюлетините - квадратчетата им пречат

От ДПС са внесли в последния момент поправка в Изборния кодекс, с която искат да се промени видът на интегралната бюлетина за евровота, пише в. "Сега".

От движението настояват номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче, а не в квадратче, за да се различават от номерата на партиите и да не объркват избирателите. Според кодекса вляво на бюлетината ще са изписани имената на партиите с поредните им номера, а вдясно само номерата на кандидатите, чиито имена ще бъдат изложени на видно място в изборното помещение. Според сега действащите текстове и двата номера ще са оградени в квадратчета. От ДПС обаче се опасяват, че избирателите могат да се заблудят кое точно от двете квадратчета трябва да задраскат. За целта от ДПС предлагат номерата на кандидатите вдясно да са оградени с кръгчета. От движението признават, че ще агитират избирателите си да не упражняват правото си на преференции и да отбелязват само номера на партията.

В случай че избирателят се обърка и попълни само номера на някой от кандидатите, то бюлетината му ще бъде невалидна.

Предложението ще бъде обсъдено на заседанието на правната комисия днес заедно с внесените от ГЕРБ поправки в кодекса за увеличаване с един на членовете на ЦИК. То обаче е в нарушение на правилника на НС, защото е извън обхвата на приетите на първо четене промени. Според чл. 80, ал. 2 от правилника на НС предложенията, които противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект, не се обсъждат и гласуват. Отделно ЦИК вече утвърди образците на изборните книжа в законовите срокове и може да ги променя, само ако се установи непълнота или техническа грешка в рамките на 5 дни от установяването й. Не е изключено управляващите да ползват тъкмо тази възможност, въпреки че предлаганата от ДПС промяна не е нито непълнота, нито грешка. Другата вратичка е, че все още не е изтекъл срокът, в който ЦИК трябва да утвърди техническия образец на бюлетината - до 24 април.

От БСП е възможно да подкрепят поправката на ДПС за бюлетината. Юристите в левицата изразяват някои резерви към промените, тъй като ще се наложи ЦИК да променя куп свои решения, но можело да се направи компромис и поправката да мине за "редакционна". ГЕРБ най-вероятно няма да подкрепи идеята на ДПС. Според депутати от партията промяната улеснява контролирания вот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика