ДПС няма да подкрепи промените в Закона за защита при бедствия

2019
ДПС няма да подкрепи промените в Закона за защита при бедствия
Снимка: БГНЕС

Системата за защита от бедствия се нуждае от спешни и реални реформи. Предложените текстове не биха могли да осигурят постигането им, което е достатъчно основание законопроектът да не бъде подкрепен от ДПС.

Това каза от парламентарната трибуна народния представител от ПГ на ДПС Ахмед Ахмедов, по време на дебатите по първо четена на промените в Закона за бедствията.

Екоминистърът уверява, че опасните язовири в страната са под наблюдение

Потенциално опасните язовири в България са всички, които се намират в близост до населени места. Това заяви министърът на околната сред...

„Отчетена е необходимост за осигуряване на по-силно институционално начало на управлението на риска от бедствия на национално, местно и регионално ниво. Първоначалният вариант на законопроекта е проучена и взета предвид позицията на общините по основните проблеми, касаещи тяхната дейност, съдържаща няколко особено важни моменти. Това са създаване на нов ред за планиране, организация на превантивната дейност и нови мерки”, посочи Ахмедов.

„Разглеждайки сегашния законопроект откривам, че той съществено се различава от първоначалният си вариант. Имам предвид текстовете, предложени от Националното сдружение на общините. Във връзка с това, подкрепям становището на сдружението, с което се предлага да се възстановят в първоначалният вариант текстовете на чл. 6, вместо текстовете, които не дават възможност на кметовете на общини да взимат адекватни управленски решения”, допълни той, цитиран от Фокус.

По думите му нормата, която предвижда задължителното създаване на доброволни формирования в общините с население до 20 хил. души, няма да може да се приложи на практика. „При създаването на това задължение не са отчетени съществени фактори като липса на млади хора в малките населени места, както и липса на достатъчно стимули за доброволците”, коментира Ахмедов.

По повод предложението в законопроекта за създаване на Областни съвети за намаляване на риска от бедствия, той посочи: „Вижда се едно разминаване на отговорностите на институциите. Създават се структури с неясен статут, противоречащ на Закона за администрацията, в областта за възлагане на функциите”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика