ДПС предложи комисия да разследва намесата на Русия и Турция в политиката на България

5148
ДПС предложи комисия да разследва намесата на Русия и Турция в политиката на България
Снимка: БГНЕС

Предложение за създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България внесоха в деловодството на НС 72 народни представители, съобщиха от ДПС.

При проведените по инициатива на ДПС консултации за необходимостта от създаването на такава комисия беше постигнато широко съгласие между представителите на системните партии в Парламента. Народните представители се обединиха около обстоятелството, че създаването на подобна комисия се налага, поради разгласените през последните седмици в публичното пространство, в т.ч. и в медиите, факти, обстоятелства и твърдения за намеса на определени официални представители (политици, дипломати и др.) на Република Турция във вътрешнополитическия живот на страната. В мотивите се казва, че беше публикувана информация за оказван натиск върху български политици, партийни активисти и представители на местните власти във връзка с дейността и решенията на български политически партии.

От друга страна паралелно с това се появиха и упорито се разпространяват твърдения, че определени български политически партии системно прокарват в българския обществено-политически живот интересите на Руската Федерация и са се поставили в услуга на тази държава. Тези твърдения с основание будят тревога сред българското общество и поставят сериозни въпроси, свързани с националната сигурност, суверенитета и независимостта на вътрешната политика на Република България, се казва още в мотивите на вносителите.

„От висш държавен интерес е час по-скоро всички факти и обстоятелства, свързани с горепосочените твърдения да бъдат обстойно проучени и да бъде разкрита цялата истина относно тяхната достоверност. Това може да бъде постигнато чрез създаването на една временна парламентарна комисия, която да изиска и събере цялата налична информация и изслуша представители на всички компетентни органи (МВР, МВнР, службите за сигурност и др.).“, гласи предложението, внесено в НС.

Вносителите предлагат Временната комисия да се състои от 16 народни представители, по двама от всяка парламентарна група, избрани на паритетен принцип за срок от 2 месеца.

Предложихме създаването на временна комисия за проучването на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешните работи на Република България. Това заяви пред медиите в НС народния представител и съпредседател на ПГ на ДПС Четин Казак, цитиран от БГНЕС.

След консултации е бил внесен проектът за решение, под който стоят подписите на 72 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП лява България, ДПС, БДЦ и ПФ. АБВ и РБ не са се подписали, „Атака” също, уточни Казак.

Комисията ще бъде сформирана на паритетен принцип и в нея ще бъдат включени 16 народни представители – по двама от всяка от осемте парламентарни групи, но без независими. Според Казак тя ще работи в срок от два месеца, през които трябва да изиска информация от всички компетентни органи – МВР, МВнР и службите за сигурност. Запитан кой ще бъде председател на комисията, той отговори, че се надяват председателят да бъде от ГЕРБ, като най-голямата парламентарна група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика