ДПС против съдебната реформа, Цацаров също възрази по конкретни въпроси

17985
ДПС против съдебната реформа, Цацаров също възрази по конкретни въпроси
Снимка: БГНЕС

Движението за права и свободи не подкрепя стратегията за съдебна реформа, предложена от правосъдния министър Христо Иванов и приета от Министерския съвет.

Четин Казак обясни, че не може да се промени парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, както предвиждал документът. Тя е фиксирана от Конституцията и не може да се промени без Велико Народно събрание, за което има решение на Конституционния съд, каза Казак. Казак е категоричен и че не следва ВСС да се раздели на две колегии – прокурорска и съдийска. Депутатът отново се позова на Конституцията. Той обясни, че тя предвижда във ВСС освен магистрати, в него членове да могат да бъдат и други юристи, без да е задължително те да са съдии или прокурори. Ако има две колегии, как ще определим кои към коя колегия ще бъдат, или те ще бъдат механично пришити към някоя от тях, попита Четин Казак.

Защо прокуратурата не се зае с Пеевски - хипотетично не е извършил престъпление

"Всички изложени в сигналите данни и обстоятелства (повечето от тях почиващи на медийни публикации и непотвърдени с конкретни факти, а ...

Главният прокурор Сотир Цацаров също отправи критики към Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, приета от Министерския съвет. Това стана по време на заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси, на което днес бе обсъден документът, информира ПИК.

Цацаров уточни на няколко пъти, че подкрепя в цялост стратегията и идеята за реформи. Все пак той изрази сериозни несъгласия с нея. По думите на главния прокурор, ако остане в сегашния си вид, това ще е „поредната общо формулирана стратегия“. Сотир Цацаров смята, че в документа липсва достатъчно конкретика.

Макар и да е стратегия, в нея трябва да има конкретни срокове, кой отговаря за изпълнението на конкретни задачи, кои са крайните индикатори за изпълнението им. В нея пише, че са нужни промени в Закона за съдебната власт, както и във Висшия съдебен съвет. Промени, но какви, попита Цацаров.

Според него, следва да се прекъсне връзката между общинските съвети и назначаването на съдебни заседатели, тъй като това било непряко политическо влияние. Това важало особено за малките населени места. Промяна обаче в стратегията не се предвижда, разкритикува Сотир Цацаров.

Хапещото перо на "Шарли ебдо" не е жалило и българското правосъдие

Днес, 11 януари, цяла Франция и Европа отдава почит на жертвите от атентата в редакцията на френското сатирично издание „Шарли еб...

Той изрази недоволство и че професионалната общност – съдии и прокурори, не са получили възможност за активно участие в дебата за промените. Според Цацаров общността дори не е имала достъп до проектодокумента.

Главният прокурор благодари, че е взета предвид критиката му – че не трябва да се търси международна експертиза, а да се използва механизма за сътрудничество и проверка в рамките на Европейския съюз.

Министър Христо Иванов, който присъства на заседанието, изслуша внимателно критиките на главния прокурор, без да вземе отношение към тях. Иванов предпочете да изслуша и становищата на представител на Висшия съдебен съвет и на депутати в комисията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика