ДПС ще инициира подписка за сезиране на КС заради уседналостта

19164
ДПС ще инициира подписка за сезиране на КС заради уседналостта
Снимка: БГНЕС

ДПС ще инициира подписка за сезиране на Конституционния съд във връзка с уседналостта. Това стана ясно от думите на председателя на ДПС Лютви Местан, предаде „Фокус”.

„Уседналостта е европейски принцип, само че в Европа уседналостта показва на избирателя къде може да гласува. Ако не може да гласува на едно място, той може да гласува на друго. В редакцията на Фидосова уседналостта не трябва да се нарича уседналост, а забрана за гласуване. Това е лишаване от право на гласуване и ние твърдим, че това е противоконституционно. В пленарна зала нашите опоненти казаха, че не е противоконституционно и ние сега казваме – ако са толкова убедени, че не е противоконституционно, да ни подкрепят с 12 гласа да сезираме Конституционния съд с едно тълкувателно решение”, заяви Местан.

Осъдиха местни лидери на ДПС за купуване на гласове

Емил Тодоров и д-р Крум Крумов - лидери на ДПС в област Монтана, бяха осъдени от Районния съд в Лом на по година затвор условно за ку...

„Нашият въпрос ще бъде: „Може ли уседналостта да се въведе по начин, който да забрани на българските граждани да гласуват?”. Ако отговорът на Конституционния съд е, че не може с Изборния закон да се дописва Конституцията, че може да се въвежда уседналост, но трябва да се направи по начин, който не лишава българските граждани от право на глас, което ще рече ако не могат в община Х, да могат да гласуват в друга, то тогава ние трябва да променим и противоконституционните текстове”, подчерта той.

„Лакмусът дали колегите от другите парламентарни групи са искрени в тезата си, че не нарушават Конституцията, е дали ще подкрепят подписката на ДПС. Ако не получим подкрепа от другите партии, това ще означава директно признание от тяхна страна, че знаят, че нарушават Конституцията и въпреки това предлагат противоконституционни текстове, за да реализират конюнктурни политически цели”, посочи Лютви Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика