ДСБ са скептични, че Бокова ще получи подкрепата на Източна Европа за ген. секретар на ООН

2735
ДСБ са скептични, че Бокова ще получи подкрепата на Източна Европа за ген. секретар на ООН
Снимка: Европейска комисия

"Демократи за силна България" (ДСБ) излезе с позиция относно кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Партия ДСБ в своя резолюция от 23 януари заяви, че номинацията за генерален секретар на ООН е право и отговорност на правителството. В края на управлението си, кабинетът „Орешарски” ангажира страната ни с кандидатурата на Ирина Бокова, припомнят от ДСБ.

ООН официално потвърди кандидатурата на Бокова

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова вече е официално представена като кандидат за поста генерален секретар на ООН, изборите ще ...

Една истинска национална номинация трябва да има широката подкрепа на българското общество. Разбираме добре, че това е трудно постижим резултат. В случаят с г-жа Бокова, такава подкрепа не е възможна, казва още от партията на Радан Кънев.

Кандидатурата и се възприема от нашите избиратели като жест към кръговете, свързани с комунистическото минало на страната, от които г-жа Бокова не се е разграничила. Българският кандидат ще има претенцията да представлява в световната организация не само българите, а и останалите източноевропейци – народи, които носят травмите на комунистическите режими. Изразяваме скептицизъм, доколко настоящата кандидатура ще намери подкрепата на Източна Европа, дори и да осъди еднолично престъпленията на комунизма, се казва още в позицията на ДСБ.

"Номинацията за Главен секретар на ООН показва странна приемственост между премиерите Орешарски и Борисов. Затова нейният успех или неуспех ще бъдат тяхна отговорност", смятат от още партията.

Според ДСБ сегашното правителство позволи да бъде изнудвано и дори заплашвано от БСП и АБВ -  фракциите на бившата БКП. "Ако влиянието на тези хора във външната политика продължи, под въпрос ще бъдат поставени не просто реформите и стабилността, а западния цивилизационен избор на България - голямото постижение на няколко поколения българи през последния четвърт век. Демократи за силна България ще положим всички усилия за да защитим това постижение", завършва позицията на ДСБ.

Страстите около Бокова - от компромис до не се извинихте за избитите в лагерите

Призовавам всички, които се чувстват българи, да се обединим. Темата не е Ирина срещу Кристалина, защото и двете са от едни и същи сред...

Тази седмица Министерството на външните работи съобщи, че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е българската номинация за генерален секретар на ООН. От международната организация потвърдиха в четвъртък, че са получило писмото с кандидатурата от българското правителство.

Кандидатурата на Ирина Бокова беше подкрепена от редица политици, български работодателски организации и други. Лидерът на АБВ Георги Първанов дори постави ултиматум, че ако правителството не подкрепи шефа на ЮНЕСКО, то АБВ ще оттегли подкрепата си. В международните среди се смята, че е дошло времето кандидат от Източна Европа да оглави ООН. Силна номинация от тази част на света, още повече жена, ще бъде добре поставена кандидатура, а кандидатурата на Бокова получи подкрепата и на руския представител в ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com