Едва ли ще има изненади при големите в битката за местните избори

25213
Едва ли ще има изненади при големите в битката за местните избори
Снимка: БГНЕС

Познати лица за местните избори наесен - това е стратегията на всички големи партии, твърди в свой материал в. "Сега".

Политически битки ще има, но за "втория ешелон кметове". В най-важните общини напред ще бъдат успешните градоначалници на съответните партии, а където има спор, вече ще тежат и политическите лобита.

БСП съобщава името на кандидата за кмет на София най-късно през април

Името на кандидата на БСП за кмет на София ще стане известно най-късно през април, научи Actualno.com. Това ще се случи, ако междувреме...

София

Кандидатът на ГЕРБ за столицата ще е Йорданка Фандъкова, която ще се бори за трети пореден мандат. Покрай нея има слухове, че може да не влезе в надпреварата заради здравословни проблеми.

Реформаторският блок ще се яви в сегашния си формат и на местния вот и ще се стреми да утвърди идентичността си в големите български градове. Десните най-вероятно ще изправят бившия дългогодишен общински съветник от ДСБ и настоящ депутат Вили Лилков срещу Фандъкова. Според анализа на реформаторите ГЕРБ трудно ще постигне сегашното си абсолютно мнозинство в Столичния общински съвет, което дава шанс на десните да се преборят за по-голямо влияние в управлението на София и да предявят по-големи претенции при евентуална бъдеща коалиция за втория тур.

Социалистите имат няколко варианта за най-големия град, но най-вероятно е да прибягнат до депутата Корнелия Нинова. Актуални са още лидерът на столичната БСП Калоян Паргов, депутатът Желю Бойчев, харесван от столичните леви е и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев. В списъка са имената и на няколко експерти, архитекти и инженери, които не са партийни членове. След като всички клубове по интереси и местни първични партийни организации дадат своите предложения, БСП-София ще поръча и социологическо проучване, за да се отсеят най-печелившите кандидатури - тези, които имат одобрението на над 10-15% от хората.

Пловдив, Варна, Бургас

Още на местните избори може да бъде въведено задължителното гласуване

Има възможност задължителното гласуване да бъде въведено още на местните избори, които трябва да се проведат през следващата година. То...

Най-оспорвана се очаква да бъде изборната битка в Пловдив, където бившият градоначалник Славчо Атанасов и настоящият Иван Тотев (ГЕРБ) отново ще си дадат среща след победата на Тотев на оспорван балотаж през 2011 г. Октомврийският парламентарен вот презареди политическата кариера на Атанасов - днес той е депутат от Патриотичния фронт (ПФ). Сред другите спрягани имена са общинският съветник Дани Каназирева и кметът на район "Централен" Георги Титюков, които се явиха и на миналия вот от името на местни или малки национални формации.

Единственото ново лице, макар и формално, би бил бизнесменът и лидер на БСП-Пловдив Георги Гергов, който преди месец не изключи възможността да се кандидатира. Гергов обаче има сходен проблем с лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов - и двамата са недолюбвани от председателя на БСП Михаил Миков. Гуцанов напира отново да е кандидат-кмет, макар да се провали през 2011 г. Ако все пак "Позитано 20" склони той да е червената номинация, изборите през 2015 г. във Варна ще копират едно към едно частичните - ГЕРБ ще номинира Иван Портних, а инициативен комитет ще издигне Чавдар Трифонов (той бе подкрепен от ДСБ). Промяна може да настъпи, ако в надпреварата влезе ректорът на Медицинския университет Красимир Иванов, който пък бе в комитета на Трифонов м.г. и името му се спрягаше в списъка на ДСБ през 2011 г.

Почти сигурно в Бургас и Благоевград ГЕРБ ще издигне отново Димитър Николов и Атанас Камбитов. Като евентуална номинация на БСП в морския град се завъртя името на Евгений Мосинов, който е председател на общинския съвет и лидер на местните социалисти. Партийната структура обаче е разделена на фракции и не се знае кой ще надделее. В Благоевград БСП все още няма кандидат, но се спряга Владимир Елезов, който е от кръга на Костадин Паскалев и се класира трети преди 4 г. В Русе и Стара Загора ГЕРБ ще повтори номинациите на градоначалниците Пламен Стоилов и Живко Тодоров.

ДПС

За местния вот ДПС отново ще разчита на своя метод САС - Секционни анализи и стратегии, обясни пред "Сега" членът на оперативното бюро Тунчер Кърджалиев. Това означава, че ще бъде направен анализ на състоянието и нуждите на всяко населено място и след това ще се определи стратегията за вота. За момента е сигурно, че партията ще издигне собствени претенденти за кметове за две общини - Търговище и Дулово. В Търговище Тунчер Кърджалиев стигна до втори тур през 2011 г., но не пое ангажимент, че ще се кандидатира отново. За Дулово се спрягат няколко имена, сред които е и бившият кмет Гюнер Рамис. Той загуби от независимия Юксел Ахмед на последния вот. В Кърджали е почти сигурно, че ДПС отново ще заложи на досегашния кмет Хасан Азис, който приключва втория си мандат. Вероятен претендент за кмет в Разград е депутатът и бивш социален министър Хасан Адемов. "В София мечтата ни е да имаме поне един общински съветник", посочи Кърджалиев.

България през 2014 година: Предсрочните парламентарни избори

След съкрушителната победа на ГЕРБ на европейските избори, съдбата на кабинета Орешарски беше решена. Защото ДПС не забрави това, което...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика