Ефективен затвор искат за имамите в Пазарджик

20073
Ефективен затвор искат за имамите в Пазарджик
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще обжалва присъдите на окръжния съд в Пазарджик по делото за проповядване на радикален ислям.

Това ще стане пред апелативния съд в Пловдив в 15-дневен срок, заяви прокурор Недялка Попова пред "24 часа".

След година и половина съдебно дирене на 19 март съдия Ивета Парпулова призна всички 13 обвиняеми в делото за виновни и произнесе присъди срещу тях. Те са една ефективна присъда за пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед и 5000 лв. глоба, 2 условни за имама на Сърница Саид Мутлу и районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих и глоби по 3000 лв.

На останалите 10 обвиняеми - Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдулрахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Али Хайредин, Али Ходжа, Найме Горелска и Юсуф Горелски, бяха наложени административни наказания - глоби от 2000 лв., след като съдията ги освободи от наказателна отговорност.

Според прокурор Попова обаче наложените наказания са малки. Тя смята, че Ахмед Муса Ахмед трябва да получи повече от 1г. затвор - законът предвижда до 4 г. Той е признат за виновен и по 3-те повдигнати обвинения - за проповядване на антидемократична идеология - салафизъм, за насаждане на религиозна омраза и членуване в нелегална организация. Той ще трябва да изтърпи ефективно и още 3 г. по стара условна присъда по подобни обвинения от 2004 г. - извършил е сегашните престъпления по време, когато е бил в изпитателен срок.

Отделно обвинението счита, че наложените глоби са малки, като се имат предвид имуществените и личностните възможности на осъдените, а и с оглед превенцията от наказанията. Междувременно ответните реакции от произнесените присъди не закъсняха. Районът, където живеят ромите мюсюлмани в кв. "Изток", е като разбунен кошер заради ефективната присъда на религиозния им водач Ахмед Муса Ахмед.

За тях той е едва ли не мъченик на вярата - осъден несправедливо, защото изповядва ислям. Неоспорим факт е, че за малко повече от 10 г. Ахмед успя да привлече към мюсюлманската религия огромна част от събратята си и продължава да привлича.

Когато за първи път бе осъден за проповядване и разпространение на антидемократична идеология през 2004 г., Ахмед Муса напусна съдебната зала сам, а сега по време на целия процес десетки, а понякога и стотици негови последователи от квартала обсаждаха съда в Пазарджик, за да го подкрепят.

Иначе незнаещите български език роми твърдят, че четат Корана на турски, където открили смисъла на живота си. В квартала може да се видят повече мъже с дълги бради без мустаци и забулени жени, отколкото където и да е у нас - дори и на места, където ислямската религия се изповяда от векове. Вече не е необичайно и малки момичета да ходят изцяло забулени по примера на майките си. Някои дори отказват да ходят на училище, защото не им разрешават да влизат в класните стаи с бурки.

Учители от СОУ "Д. Гачев", където учат голяма част от ромските деца, споделят с видимо притеснение, че в час по български някои от ромите слушат със слушалки ислямски молитви и отказват да комуникират на български. Самият религиозен водач Ахмед Муса Ахмед заяви пред "24 часа", че е невинен и всички обвинения срещу него са скалъпени. Още обаче не е решил дали ще оспори пред Пловдивския апелативен съд наказанието си.

Неговият адвокат Хари Харалампиев бе категоричен, че ще обжалва присъдата на клиента си, но отказа да сподели какви ще са мотивите.

Във велинградското градче Сърница също не са съгласни с присъдата на единия от техните имами Саид Мутлу. Неговата условна присъда, защото той бе признат за лидер на нерегистрираната у нас саудитска фондация "Ал уакф ал ислями", както и за проповядване на антидемократична идеология - салафизъм. Неговите съграждани са на мнение, че той е осъден, защото е мюсюлманин, и отричат да е проповядвал радикален ислям - теза, която всички подсъдими отстояваха, когато им бе дадена думата по време на процеса.

В Сърница се заканват да бойкотират изборите за европарламент, ако присъдата на имама не бъде отменена. Мутлу категорично отрича обвиненията и твърди, че винаги е работил само за Главното мюфтийство и не е ръководил ислямска фондация. Той обаче отказа да отговаря в съдебната зала за парите - близо 30 000 лв. в долари, евро, саудитски риали и левове, открити при обиск в дома му, които единствено на него съдът конфискува в полза на държавата.

В хода на досъдебното производство, когато и Ахмед Ахмед и Саид Мутлу са разпитани първоначално в качеството им на свидетелите признават, че проповядват салафизъм. Това бе и основната теза на обвинението в процеса, че обвиняемите не са изправени на подсъдимата скамейка заради религията си, а за разпространение на антидемократична идеология, която отрича светската държава.

Безусловно след прочитане на присъдите всички обвиняеми декларираха, че ще ги обжалват. Според Али Хайредин по време на процеса в Пазарджик нищо не е било доказано и в апелативния съд присъдите щели да паднат. Според Байрам Ушев това е само първа серия. Така или иначе, започналото изключително шумно дело приключи. Очакванията, че в деня на прочитането на присъдите съдебната палата в Пазарджик отново ще бъде блокирана от поддръжници на подсъдимите, не се сбъднаха. Имаше само 50-ина роми, които шумно и яростно скандираха за несправедливост.

Докато траеше процесът, а и след края му съдебни институции на държави от ЕС се интересуват от обвинителния акт и хода на делото в Пазарджик, признава прокурор Попова.

Някои предлагат помощ, а други не крият, че искат да използват българския опит в подобен род дела, които смятат да заведат в собствените си държави. Обвинителният акт на Недялка Попова вече е бил разпространен чрез Европол и Евроджъст. След като излязат мотивите за присъдите на окръжния съд в Пазарджик, ще бъдат разпространени и те сред правоохранителните институции на ЕС.

 

В Сърница щели да бойкотират изборите, ако не отменят присъдите на имамите

Няма да гласуваме на изборите, ако не бъдат отменени присъдите на 13-те имами, които вчера произнесе Пазарджишкия съд. Това казаха жите...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика