Екатерина Захариева е новият правосъден министър

9489
Екатерина Захариева е новият правосъден министър
Снимка: БГНЕС

Народното събрание (НС) прие номинацията на Екатерина Захариева за нов правосъден министър. С това депутатите освободиха от поста министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов.

От гласувалите 209 депутати 126 бяха "за", 66 бяха "против", като 17 се въздържаха.

Даниел Вълчев: На нас не ни приеха антикорупционния закон, но не напуснахме

Ако ми дадете думата, с удоволствие ще коментирам. Така Даниел Вълчев от Движение България на гражданите с шега се обърна към водещите ...

След гласуването в парламента Екатерина Захариева положи клетва като министър на правосъдието пред народните представители.

От парламентарните групи на ГЕРБ, АБВ и част от БДЦ и ПФ обявиха преди гласуването, че ще подкрепят кандидатурата на Захариева. Същевременно БСП, ДПС, "Атака" и Реформаторският блок около Радан Кънев, както и Народен съюз, част от БДЦ, и част от ПФ, заявиха, че няма да подкрепят номинацията.

Дебатът в парламента основно се въртеше около професионалните качества на Екатерина Захариева и политическия й опит. Преди вота на депутатите тя обяви, че няма да дава напразни обещания, а качествата се доказват със свършената работа. В моята кариера постът никога не е бил цел и съм заемала постове в един от най-трудните моменти в държавата, посочи Захариева.

Министрите трябва да се избират по лични качества и по това, което са направили към момента, заяви още вече новият министър на правосъдието. Тя каза, че много от тези, които я критикуват "могат само да си мечтаят" за постовете, които са ѝ предлагали и тя е отказвала.

Интересен факт е, че при гласуването Захариева да бъде поканена в пленарна зала, 7 депутати бяха "против", а 7 се "въздържаха". Все пак до конфузна ситуация не се стигна, тъй като 160 души бяха "за". Отделно при обявяването на кандидатурата, председателят на Народното събрание Цецка Цачева оповести името Екатерина Михайлова, но бързо се поправи.

Нели Куцкова: Не си мълча и не се подмазвам, затова не ме избраха

Със сигурност има значение, че съм лице на съдиите - така съдия Нели Куцкова коментира пред Нова телевизия отказа на ВСС да я назначи з...

При избора отсъстваше премиерът Бойко Борисов, който е на заседание на Европейския съвет в Брюксел. Затова кандидатурата на Захариева официално беше представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Разбира се, БСП, в лицето на Филип Попов, обяви, че Захариева е минала през ДПС, ГЕРБ и два служебни кабинета. И мъртвата риба може да плува по течението, каза той, визирайки подкрепата на Захариева "относно мъртвородената съдебна реформа". А лидерът му Михаил Миков нападна Бойко Борисов, защото е предпочел Европейския съвет и заради думите на премиера, че ЕС трябва да ни хване за ръчичка, за да оправим съдебната реформа. Независимият депутат Велизар Енчев пък възрази, че Захариева имала "само административен стаж" и не е завършила юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов върна топката на БСП, като правилно посочи, че БСП е против конституционните промени, но гласува "за" предложението на АБВ разпределението в съдебната и прокуроската колегия. От ДСБ ще гласуваме "въздържал се" - и заради протеста, подчерта Славов, който изрази съмнение, че ще има радикални съдебни реформи.

Екатерина Захариева е юрист по образование, с диплома от Пловдивския университет. Преди да оглави кабинета на президента Росен Плевнелиев, тя беше главен секретар на президентството. Преди избирането на Плевнелиев, тя беше в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър. Досега Захариева е била вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира, като в първото заемаше длъжността - министър на регионалното развитие, а във второто, съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране.

Дебат в парламента

"Няма да подкрепим персоналните промени в кабинета", заяви от парламентарната група лидерът на "БСП Лява България" Михаил Миков. По думите му никой от управляващото мнозинство не иска да дискутира как от тук насетне ще се развива политиката на правителството в правосъдната област. Според Миков след Захариева всичко ще си остане по старому, без разбиране за необходимите законодателни промени. Михаил Миков оприличи предстоящото гласуване на номинацията на правосъдния министър като "формално действие".

Студентите за съдебната реформа: Направихте компромис с доверието ни

С изключително остра и заклеймяваща позиция излязоха студенти в СУ "Св. Климент Охридски" заради съдебната реформа. Младите хора директ...

Депутатът от ДПС Четин Казак отправи критики, че правосъдният министър в оставка не е направил нищо относно съдебната реформа, както и че не се е постигнал широк консенсус между всички заинтересовани страни относно промените, касаещи съдебната система. Той обяви, че групата на ДПС няма да подкрепи номинацията на Захариева. Нямаме критики към професионалните качества на кандидатурата, но за съжаление се вижда, че тя няма опит в съдебната власт – може да е недостатък, може да е позитив, каза Четин Казак. Той обяви, че ако все пак кандидатурата й бъде приета, то ДПС ще изискват от бъдещия екип на министерството на правосъдието нов подход в предприемането на реформи.

"От парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепим кандидатурата, защото това е най-правилното, което можем днес да направим", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му номинацията "означава стабилност на правителството". Цветанов посочи, че днешното правителство е без алтернатива. "Не смятам, че трябва да увеличаваме градуса на напрежението и то точно днес, а трябва да дадем кредит на доверие на госпожа Захариева", каза Цветанов.

Лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев посочи, че Екатерина Захариева е заемала постове при липса на други кандидати, визирайки присъствието й в два служебни кабинета. По думите на Кънев ГЕРБ няма кандидат за министър на правосъдието и човек, на който да заложат за постигане на реформи в правосъдието. "Днес изборът ще бъде направен успешно с помощта на три сцепени парламентарни групи", заяви още Кънев. Според него правителството с тази номинация дава зелена светлина за предсрочни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика