ЕП препоръча на ЕК да внимава за усвояването на еврофондовете от България

19785
ЕП препоръча на ЕК да внимава за усвояването на еврофондовете от България
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент официално прие препоръчителен текст, с който призовава Европейската комисия да се захване по-сериозно с България и усвояването на еврофондовете от нашата страна. Основният въпрос, поставен от ЕП, е дали страната ни може ефективно да усвоява европейските средства.

Като аргумент за загрижеността на Европейския парламент е посочена „липсата на напредък по мониторинговия механизъм, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки“.

Лиляна Павлова: ЕС се съмнява, че правителството може да управлява еврофондове

Утре, на основата на доклада за Механизма за сътрудничество с ЕС, в Европейският парламент ще се обсъжда дали българското правителство ...

Текстът беше внесен от германския евродепутат от ЕНП Маркус Пийпер и подкрепен от мнозинството в пленарната зала. Предложението на българския евродепутат Ивайло Калфин за отпадането на въпросния параграф не беше прието, информира БНР. Сходна препоръка беше одобрена и за Румъния.

Препоръките са част от доклад, с които се одобряват разходите, направени от Европейската комисия през 2012-а година. Вчера председателят на Европейския парламент Мартин Шулц коментира, че тези препоръки не са законово обвързващи.

Препоръките са част от доклада за освобождаване на Европейската комисия от отговорност по изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година. Гласуването в ЕП е последната стъпка по окончателното одобрение за разходването на европейските средства за дадена година. Съгласно Договора от Лисабон ЕК е отговорна за харченето на бюджета на ЕС, но на първично ниво харченето се контролира от националните правителства според европейските политики. От своя страна националните правителства подлежат на контрол и наблюдение от ЕК и от Европейската сметна палата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика