Френският посланик: Волен Сидеров е заплашил наша служителка, защото е французойка

26660
Френският посланик: Волен Сидеров е заплашил наша служителка, защото е французойка
Снимка: БГНЕС

Стефани дьо Мартие е била заплашена, защото е французойка и член на френското посолство. Тя пътуваше за Варна по работа, а Волен Сидеров е заявил, че като депутат може да провери нейната самоличност. Това не може да е вярно, той не е полицай, заяви в сутрешния блок на БНТ Ксавие Лапер дьо Кабан.

Има хора, които много лесно се провокират, подчерта френският посланик. Моята служителка не говори достатъчно добре български, за да започне каквато и да е кавга. Да, очаквам извинение от Сидеров за държанието му – това е нормално след като преминат емоциите. Досега обаче извинение не сме получили. Не искам друго наказание, защото аз съм дипломат, не съм орган, който да изисква санкция, уточни френският посланик.

Ако ни атакува депутат, действаме както ако ни нападне човек без имунитет

При атака от народен представител срещу нас, всеки може да реагира така, както би реагирал, ако ни атакува човек без депутатски имуните...

На въпрос защо френското посолство смекчи тона и редактира първоначалното си остро съобщение за инцидента със Сидеров, Ксавие Лапер дьо Кабан каза, че е направена техническа грешка и че в процеса на изясняване на нещата е нормално да има редакции и в реакцията на посолството.

Френският посланик изрази задоволство от реакцията на българската държава и особено от Дирекция „Протокол”. Има дори и писма от обикновени граждани, които се извиняват за стореното от лидера на „Атака”, поясни посланикът. Г-жа Дьо Мартие е добре, тя все пак не беше нападната, за разлика от друг пасажер на самолета, подчера Дьо Кабан.

Ако във Франция се случи такова нещо, пострадалият може да подаде жалба и френската полиция да започне разследване, каза френският посланик. Той добави, че националистическите партии изначално са против обединението на Европа и че тези партии пречат да се приемат закони, които водят към обединение. Това е характерно не само за „Атака”, а за всички националистически партии на Стария континент, каза Ксавие Лапер дьо Кабан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com