Ген. Михо Михов: Има противоречия за чуждите самолети, които може да ни охраняват

4997
Ген. Михо Михов: Има противоречия за чуждите самолети, които може да ни охраняват
Снимка: БГНЕС

Да, има законопроект чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство. Има официално предложение за промяна на два члена в Закона за отбраната, върви обществено обсъждане, което е добре, посочи ген. Михо Михов, председател на Комисията по отбрана на Народното събрание.

Първата предлагана промяна е да се охранява небето ни със „съюзни сили”. Има доста противоречия обаче – използват се различни термини, например сили на НАТО, съюзнически сили и т.н., заяви генералът пред Нова телевизия. Другата съществена промяна е, че евентуалните съюзници ще могат да ползват оръжие на наша територия в реална обстановка. По думите на председателя на Комисията по отбрана на парламента стряскащо е, че се предлага преминаване на чужди сили през българска територия. Генералът смята, че 16-17 изтребителя могат да се справят с охраната на българското въздушно пространство.

Правителството предлага чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство

Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това става ясно от ...

Не ми се иска да подвеждаме премиера с този закон, коментира Михо Михов, визирайки изказването на Борисов за „събирането на пилоти в ковчези от Черно море” заради преминаването на руски самолети над българска територия.

Михов обвини всички български политици заради МИГ-овете и ремонта им, тъй като „никой не бил искал да сме само с руско въоръжение”. Генералът не коментира в детайли изказването на военния министър Николай Ненчев, като само каза, че е „за” идеята български изтребители да охраняват небето ни. Но с идеята за промени в закона доказваме, че сме консуматори, не източник на сигурност, както каза и НАТО. Нека Ненчев даде данните, с които разполага, на прокуратурата, да се разследва дали е имало изтичане на пари заради МИГ-овете, посочи Михов. Попитан защо писмото от руснаците за ремонта идва при Михов, той отговори, че „няма да влиза в такива детайли”.

За финал Михов посочи, че е възможно ако законът бъде променен турски, гръцки и румънски изтребители да ни охраняват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика