Георги Първанов предложи на управляващите сделка за конституционните промени

5204
Георги Първанов предложи на управляващите сделка за конституционните промени
Снимка: БГНЕС

Ако искаме да има движение по съдебната реформа с консенсус и поне 180 гласа, да приемем становище, че по третия пункт (за разпределението в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – б.р.) ще се търси друго решение. Това предложи на управляващите лидерът на АБВ и президент (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов от студиото на „Тази събота” по bTV.

Той отново подчерта, че лявата партия е против представителите на държавното обвинение да са равни по брой с тези на парламента. По думите му става дума за „политическо въздействие и възможност за блокиране” на работата на прокурорската колегия.

Георги Първанов: Реформаторския блок в моите очи вече е новото ДПС

В момента аз съм лидер на АБВ в оставка до избирането на нов председател на партията, заяви в ефира на БТВ Георги Първанов. Ние факт...

„Това е изразеното становище, макар и все ще недокументирано, на представителите на Венецианската комисия”, заяви Първанов. Според РБ, разделянето на 6:6 в колегията е нужно заради централизирания модел на прокуратурата и сериозната нужда от реформи в нея.

Лидерът на АБВ подчерта, че партията ще подкрепи първите два пункта, които включват засилването на работата на Инспектората към ВСС. За разпределението в прокурорската квота няма да гласуват „за”.

Ще се разпадне ли коалицията при смекчаване на промените? „Г-н Кънев доста пъти се заканва, че ще напусне управляващото мнозинство, но няма да го направи”, уверен е Първанов.

„Тези промени са измислени, само за да се харесаме на Брюксел”, допълни той.

Бившият държавен глава коментира и лансираният от вицепремиера Меглена Кунева закон за борба с корупцията, който беше блокиран от АБВ пленарна зала. Той подчерта, че не се притеснява да бъде проверяван, но новият антикорупционен орган „не може да бъде комисията на министър-председателя” и трябва да е равноотдалечен.

Георги Първанов: Нямам нищо общо с Ваньо Танов, Борисов го назначи отново

Аз оставам в политиката, ще помагам със своя опит, но няма да ставам депутат – време е по-млади хората да поемат щафетата. Презид...

Георги Първанов посочи, че с Георги Кадиев са водени разговори още преди той да обяви, че ще се впусне в битката за София – решение, заради което беше изключен от БСП. Лидерът на АБВ не пожела да каже кой кого е потърсил, но стана ясно, че е обсъждана „ясно профилирана коалиция”.

Партията на Първанов е имала и други варианти, но преценили, че Кадиев е много добре подготвен и е в състояние да управлява Столична община.

На въпрос защо тръгват на избори с чужд кадър, лидерът на АБВ беше откровен: „Наши-ваши, аз откъде идвам? (...) Аз идвам от левицата, ние бяхме изгонени от лявото пространство”. По думите му у нас партиите страдат от сериозен кадрови дефицит и политиците не бива да се „закрепостяват”.

По отношение на баланса в сегашната коалиция, той заяви, че „стабилизиращият фактор, факторът, който дава добрият тон на общуването, е АБВ”.

Първанов разкритикува външнополитическите позиции на президента Плевнелиев, като по думите му той „играе роля, която не е присъща на българския държавен глава – роля, която е много по-остра, много по-агресивна”.

Георги Първанов се обяви за намаляване на партийните субсидии

Отказвайки да спори за „авторството” на идеята за въвеждане на задължителното гласуване у нас, лидерът на гражданското движ...

Той даде пример с прелитането на руски самолети за Сирия през нашето небе, когато президент, премиер и ресорните министри на отбраната и външните работи са били на 4 различни позиции. Първанов отбеляза, че най-много му допаднала „премерената, разумна, чисто човешка позиция на премиера”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика