ГЕРБ и БСП не се договориха за РИК в София и ЦИК ще се намесва служебно

15098
ГЕРБ и БСП не се договориха за РИК в София и ЦИК ще се намесва служебно
Снимка: БГНЕС

"На проведената консултация между представителите на участващите партии и коалиции, не се постигна съгласие за определяне състава на районните избирателни комисии в София", заяви областният управител на София Росен Малинов.

Днес се проведоха консултации при областния управител за определяне на състава на районните избирателни комисии за вота за Европейския парламент на 25 май. На срещата присъстваха представители на всички парламентарно представени партии и коалиции - ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Атака и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на ЕП, но не са парламентарно представени - НДСВ и Синята коалиция, съобщиха от областната управа.

За 23-ти, 24-ти и 25-ти изборен район парламентарно представените партии и коалиции трябваше да предложат общо 17 членове на РИК, включително членове на ръководствата – председател, заместник-председатели и секретар. Съотношението е както следва: ГЕРБ – 7 членове, Коалиция за България – 6 членове, ДПС - 2 членове, Атака – 2 членове. Съгласно чл. 61, ал.6 от Изборния кодекс, партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, имат право на по един член в районните избирателни комисии.

В хода на консултациите представителите на партиите и коалициите направиха своите предложения. ПП "ГЕРБ" пожела председателските места и по 6 членове във всеки РИК, КП "Коалиция за България" – председателските места и по 5 членове във всеки РИК, ПП "ДПС" – секретарските места и по 1 член във всеки РИК, ПП "Атака" – по 1 заместник-председателско място и по 1 член във всеки РИК, ПП "НДСВ" – по 1 заместник-председател във всеки РИК, КП "Синята коалиция" – по 1 член във всеки РИК.

След като всички политически сили направиха своите предложения и се пристъпи към дискусия за определяне състава на РИК, представителите на ГЕРБ Цветомир Паунов и Данаил Кирилов, заявиха, че нямат мандат да заемат друга позиция, освен тази, които са заявили вече писмено. Калоян Паргов, упълномощен да представлява Коалиция за България, каза, че БСП е мандатоносител и като такава носи отговорността за провеждането на изборите. Той аргументира предложението на Коалиция за България за три председателски места с присъствието на ГЕРБ във всички общински администрации, които технологично ще организират изборния процес. Въпреки призивите на останалите участници в срещата за проявяване на политическа отговорност и мъдрост, бившият областен управител Данаил Кирилов обяви, че няма да отстъпи от трите председателски места, с което на практика се провалиха консултациите.

"За съжаление, някои от политическите сили, участвали днес в консултациите, демонстрираха липса на политически разум и зрялост, с което дадоха много лош сигнал към обществото. Те категорично и недвусмислено отказаха да се търси формула за намиране на баланс в състава на избирателните комисии в столицата, заявявайки, че нямат мандат за участие в преговори. Считам, че днес ГЕРБ за пореден път прояви политически егоизъм", каза още Малинов.

След като не бе постигнато съгласие относно разпределението на местата в ръководството и на местата за членове на районните избирателни комисии, предстои служебното им назначаване от Централната избирателна комисия, по изпратените им не по-късно от 30 март 2014 г. от областния управител документи.

Изборите за Европейски парламент ще струват 22 млн.лв.

Провеждането на изборите за Европейски парламент у нас ще струва около 22 млн.лв. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов, пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com