ГЕРБ и БСП постигнаха съгласие само по 4 приоритета

21680
ГЕРБ и БСП постигнаха съгласие само по 4 приоритета
Снимка: БГНЕС

В резултат на 4-часовите разговори по 4 от основните приоритети имаме съвпадение на възгледите си с БСП-Лява България.

Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ след консултациите с БСП, предаде БГНЕС.

Това са евроатлантическата ориентация на България и спазване на ангажиментите, поети в международните договори, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, влизането в банковия съюз, както и създаването на единния енергиен европейски съюз. Приоритет е възстановяване на доверието на ЕК към България и възстановяване на плащанията по европрограмите, каза Стоянова.

По другите 8 приоритета не постигнахме съвпадения на мненията. По два от тях имаме принципни съгласия, но сериозни различия в начина на осъществяване - това са темите за КТБ и инфраструктурните проекти.

БСП настоява бъдещото правителство веднага да реши въпроса с КТБ и възстановяване на средствата на вложителите, ние също сме извели като приоритет гарантиране на вложителите, но смятаме, че в интерес на цялата българска икономика и на целия български народ е да имаме много вярно решение за казуса КТБ, а то може да се вземе само на базата на сериозен анализ на данните. Настояваме БНБ да назначи международен признат консултант, който на базата на данните и фактите в КТБ, да предложи начините, по които КТБ да излезе от ситуацията и тези начини да бъдат остойностени, за това колко ще струват на държавата и на цялата икономика, на българския данъкоплатец, заяви още Стоянова. С това тя повтори искането на Лютви Местан една седмица преди изборите за влизане на международен консултант в Корпоративна търговска банка.

Имаме различия и по начина, по който трябва да се осъществи реформата в образованието, здравеопазването, пенсионната реформа - тя трябва да се продължи, каза още Стоянова.

Различията ни остават, по някои въпроси те са диаметрално противоположни, заяви и Румяна Бъчварова от ГЕРБ след консултациите с БСП.

Бъчварова добави, че е необходимо следващото управление да има парламентарна подкрепа, да има мнозинство, което да гарантира приемането на неотложните мерки. Получихме и разбиране и одобрение за формата, която предлагаме - политически кабинет на споделената политическа отговорност с участие на политически фигури. Това е абсолютно изискване към следващия кабинет, подчерта Бъчварова.

Третото изискване е подписване на коалиционно споразумение с ясно разпределение на функциите в него и на ангажиментите на всяка партия. Получихме подкрепа и за настояването ни това споразумение да има валидност за цял един управленски мандат. Не можем да работим в кратка перспектива, след като имаме важни управленски задачи. Извън тези изисквания, имаме едно условие да се даде ясна политическа оценка за управлението на кабинета "Орешарски", уточни Бъчварова. Тя отбеляза, че ГЕРБ не могат да продължат тези разговори, без да са признати грешките и пропуските на правителството на Пламен Орешарски.

"Това, което чух от позицията на БСП е, че те не определят политическата формула на правителството на Орешарски като грешна, докато ние я определяме като порочна и като първопричинна за всички последващи проблеми на управлението и липсата на резултати. Смятаме, че резултатите от дейността на кабинета "Орешарски" са връщане на България назад по отношение на демократизацията и нивата на управление в страната. Първото доказателство за отношението ни към тези проблеми, ще бъде позицията ни по отношение на актуализацията на държавния бюджет. Различията ни остават, някои са диаметрално противоположни. Изключително трудно е да продължим в следващите разговори, освен ако не получим официално становище от БСП за зоните, в които те могат да отстъпят от своите предварително обявени позиции, обобщи Бъчварова.

Нови предсрочни избори не са решение на политическата криза. Това заяви Янаки Стоилов от БСП.

Стоилов заяви, че БСП предлагат решения по най-острите проблеми, които трябва да са в центъра на внимание на всяко едно управление. Той призова да се предприемат незабавни действията за подобряване на ефективността на държавата. Сред тях Стоилов посочи: подобряване на събираемостта на приходите; решително противодействие на корупцията; МВР, което да не действа като силова структура; регулиране на монополите.

"Оспорваме кадровите промени, извършени от служебното правителство на Георги Близнашки, които са насочени главно към БСП", добави Стоилов.

Той се спря по-подробно на различията между ГЕРБ и БСП относно енергийния отрасъл. "БСП настоява проблемите в сектор енергетика да не се решават с вдигане на цените на тока. Никой не трябва да прибягва до увеличаване на цените на електрическата енергия. Това е нашата позиция", подчерта Стоилов. Според него не е възможно стабилизирането на НЕК, ако не бъдат преразгледани досега действащите договори с някои от производителите на ток, както и с ЕРП-дружествата. "Без преразглеждане на част от условията, при която функционира българската енергетика, не е възможно стабилизирането на НЕК", категоричен е той.

Стоилов се спря и на темата за Корпоративна търговска банка. Той посочи, че е минало вече достатъчно време, откакто тя беше поставена под специален надзор. "Трябва да се каже истината за КТБ и кой е виновен за нейното състояние. Ние сме за осигуряване на гарантираните влогове на гражданите", заяви преговарящият от БСП.

"Предлагаме да се избере след съответни законови промени ново ръководство на БНБ, не само нов управител. Всички, които са в този състав на УС на БНБ, носят отговорност не само за състоянието на тази банка, но и за целия сектор", подчерта Стоилов.

"България на гражданите" прави вътрешен референдум за участие в правителство

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на...

Той заяви, че БСП е изразила своите резерви за актуализацията на бюджета. Не приемаме актуализацията на Близнашки, защото ще се увеличат разходите с милиарди, добави Янаки Стоилов.

Не виждаме основа за бъдещо споразумение с БСП, заяви Цецка Цачева от ГЕРБ.

Резултатът от тези консултации е повишаването на доверието между БСП и ГЕРБ при пряк диалог, каза от своя страна Янаки Стоилов. Преценката на г-жа Цачева е точна, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика