ГЕРБ и ДПС подготвят Йовчев за премиер?

24215
ГЕРБ и ДПС подготвят Йовчев за премиер?
Снимка: БГНЕС

Кореспондентът на "Труд" в Брюксел Веселин Желев разпространи сензационна информация. В личния си блог той твърди, че ГЕРБ и ДПС подготвят смяна на премиера Пламен Орешарски със сегашния вътрешен министър Цветлин Йовчев в рамките на 42-ото Народно събрание, като главната цел била отстраняване на "Атака" от ключовата позиция в парламента.

В блога си Веселин Желев дебело подчертава, че публикациите там съдържат негови лични мнения и не ангажират изданието, за което работи.

ГЕРБ и ДПС обмислят да свалят правителството и да съставят, начело с вътрешния министър Цветлин Йовчев в рамките на сегашния парламент, научи този блог от добре информиран източник пожелал анонимност.

Атака: Народни представители, които не ходят на работа 5 дни месечно да остават без заплата

Предлагаме народните представители, които не ходят на работа три поредни дни или пет дни в рамките на един месец, да не получават трудо...

Главната цел е да бъде отстранена “Атака” от ключовата ѝ позиция в парламента и да се намалят вредите, които тя носи на представените в него партии и на страната.

Източникът не посочи дали споменатите партии окончателно са си стиснали ръцете за плана, нито кога и как точно се очаква той да влезе в действие. По думите му доверието между партньорите в сегашната коалиция БСП и ДПС е силно разклатено.

Лидерът на ДПС Лютфи Местан пристига в Брюксел във вторник за срещи с три водещи фигури от европейските либерали – заместник-председателката на Европейската комисия Нели Крус (Холандия), лидера на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстадт (Белгия) и председателя на партията им в ЕС Греъм Уотсън (Великобритания).

ДПС не посочи целите на посещението в официалното съобщение за него, което помести на уебсайта си.

Публична тайна в Брюксел е обаче, че съжителството с “Атака” вреди на репутацията ДПС в Европа и изнервя сестринските му партии в кампанията за европейските избори догодина.

Дебат за кадруването: Откъде мина кръстоносният поход на калинките

Разследване на "кадруването" по време на управлението на ГЕРБ ще има. Това стана ясно след днешното заседание на Народното събрание. З...

Това се чувства особено силно след гласуването по мораториума за земята и антибежанската кампания разпалвана от националистите в България.

Заедно ГЕРБ и ДПС биха имали 133 от 240 места в парламента, което отнема на “Атака” ключа към кворума и към евентуални предсрочни избори.

Неотдавна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов похвали публично Йовчев, разграничавайки го от правителството. “Не му завиждам на Йовчев, защото на него ще му падне главата, а той е добър министър. Орешарски и Станишев са безотговорни хора” бе цитиран да казва Борисов в Сливен на 13 октомври.

Блогърът Иво Инджев предположи по-рано днес, че оставката на Христо Бисеров от постовете му в парламента и в ДПС е била цената Борисов да стопли отношенията си с Доган и Местан. Той припомни, че на 21 февруари при оставката на Борисов Бисеров намекна от парламентарната трибуна за връзки между напускащия премиер и подземния свят.

ДПС са разочаровани и от 59-те си съюзници от БСП, които подкрепиха предложеното от Сидеров решение за продължаване на мораториума върху продажбите на земя на граждани от други страни на ЕС.

Комисия ще разследва "партийни назначения" по времето на ГЕРБ

Скандалите и обвиненията в назначаване на партийни кадри доведоха до предложение за назначение на Временна анкетна комисия в парламен...

Осведомени твърдят, че министър-председателят Пламен Орешарски вече трудно издържал изпитанията, на които относителното му парламентарно мнозинство го подлага. Не му било лесно да обяснява в Брюксел, защо то гласувало България да наруши едновременно конституцията и договора си с ЕС с решението за земята.

“Под благовидния предлог да спасят страната от “Атака”, другите парламентарни партии ще й дадат шанс да се класира за парламента на едни следващи избори”, каза източникът. “Те ще я освободят от непопулярната задача да крепи правителството, а новото правителство ще освободят от компрометиращата подкрепа на “Атака”.

Електоралният рейтинг на партията на Волен Сидеров в момента е под 4-процентовия праг за влизане в парламента.

“Атака” вече яхна недоволството от бежанците”, добави източникът. “Николай Бареков пък – социалното недоволство. Така “ранобудните студенти” и протестиращите от юни ще са само някаква бледа сянка пред това, което двамата популисти могат да спретнат”.

Веселин ЖЕЛЕВ, Jelev.info

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика