ГЕРБ информира европейските институции за подслушването

17399
ГЕРБ информира европейските институции за подслушването
Снимка: БГНЕС

ПП ГЕРБ изпрати писма до европейските институции, с които ги информира за поредния скандал с подслушване на лидери на опозицията в България, съобщиха от партията, предаде БГНЕС.

Писмата са адресирани до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол, председателя на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, президента на Алианса на либералите и демократите за Европа Сър Греъм Уотсън, европейския комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг, европейския комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом, ПАСЕ и ОССЕ. Писмата са подписани лично от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов

В писмата се посочва, че "на 29 януари 2014 г. беше извършено предявяване на материалите от досъдебното производство по обвинение срещу заместник-председателя на Политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов. В материалите по делото се намира предложение на разследващите до наблюдаващия прокурор за предсрочно прекратяване на използваните специални разузнавателни средства (СРС) по отношение на контролираните лица. Това недвусмислено сочи, че е имало разрешение за прилагане на СРС, но не е посочено срещу кои лица. Във всички случаи е употребено множествено число, което означава, че са повече от един. След като Цветан Цветанов е единственият обвиняем по това дело, няма никакво съмнение, че и спрямо него е използвано специално разузнавателно средство".

По думите на председателя на ГЕРБ, това означава, че са подслушвани всичките телефонни разговори на Цветанов с Бойко Борисов, като председател на ГЕРБ, с народните представители, областните координатори, членовете и симпатизантите на ГЕРБ, с международните партньори на ГЕРБ от Европейската народна партия, както и с адвоката на Цветанов – Д-р Ханс Петер Ул, който е депутат в германския Бундестаг. "Това превръща казуса в политически скандал не само на национално, но и на международно ниво", категоричен е Борисов.

В писмата Бойко Борисов поставя и няколко важни въпроса. "Първият много важен въпрос е какъв е критерият да се приложи СРС срещу Цветан Цветанов. Важни са мотивите, защото всички документи по това дело са в МВР, а предметът на делото е от преди 2 години. В такъв случай е основателен въпросът защо се прилага СРС в момента. Другият важен въпрос е защо се подслушва зам.-председателят на опозиционната партия? Дали това не е начин да бъдат контролирани всички политици, с които той контактува? Дали целта на подслушването не са били стратегическите ни разговори в партията?", заявява председателят на ГЕРБ. Според него има основателни притеснения да мисли, че службите са търсили изпреварващата информация за стратегията и тактиката, която опозицията провежда.

"Ако нашите разговори придобият публичност, ще считам, че тези, които са поръчали подслушването, са пряко ангажирани не със своето разследване, не със своята роля и задачи по Конституция, а че са се включили вече в политическата борба, която е дело на политиците. В такъв случай не само правителството, но и много други хора в България трябва да си подадат оставките", подчертава председателят на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика