ГЕРБ към Орешарски: Уволни Дивизиева, пречи на държавата

17680
ГЕРБ към Орешарски: Уволни Дивизиева, пречи на държавата
Снимка: БГНЕС

Незабавно уволнение на Мария Дивизиева, началниа на кабинета на премиера Пламен Орешарски, поиска ГЕРБ.

Според Димитър Глачев оставането на Мария Дивизиева на поста ще ни създаде освен национални, и международни проблеми, предаде Агенция "Фокус".

Дивизиева отговаряла за подмяната на документи при измамите, разкри прокурор

При измамите с европари ангажиментът на началника на кабинета на Орешарски Мария Дивизиева е бил да следи за безпроблемна подмяната на ...

"Призоваваме премиера Пламен Орешарски, да спазва българското законодателство, за отнетия допуск до класифицирана информация на Дивизиева. Уредено е какво трябва да се случва, с отнемането на допуск от класифицирана информация и се вижда съвсем ясно че Дивизиева не може да изпълнява своите задължения”, добави Главчев.

Главчев допълни, че отказаният допуск от своя страна е на две нива – национално и на ниво НАТО, като затруднява работата със съюзниците в НАТО.

„Те няма как да не реагират, ако шефът на кабинета присъства на заседание с отнет допуск. Така че освен вътрешни проблеми оставането на поста на Мария Дивизиева ще ни създаде и международни проблеми. Може би, целта е пак да има издирване на n на брой доклади, които са се разхождали по улицата, какъвто е днес казусът, за който е призован премиерът Станишев по време на Тройната коалиция и целият този хаос се създава с тази цел – да може след известно време пък премиерът Орешарски по някакъв начин да се оправдае защо са изчезнали такива доклади. Между тези доклади има два доклада, които отново са с гриф „Строго секретно” и са по линия на нашите съюзници в НАТО. Съзнателно може би е бил ликвидиран и секретариата към Съвета по сигурност към МС – пак преследване на същите тези цели. Очакваме и призоваваме Орешарски да даде пример за спазване на законодателството в България” каза още Главчев.

Историята

През 2008 г. председателстваният от Веселин Пенгезов Военноапелативен съд печели проект по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Той е на стойност 730 хил. лв. (реално усвоените средства са с 200 хил. лв. по-малко). Основната част от тях (402 хил. лв.) отиват за "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища".

Дивизиева с официално обвинение, тя го определя за недоразумение

Прокуратурата повдигна обвинение на ръководителя на политическия кабинет на Пламен Орешарски Мария Дивизиева. На Дивизиева не й е вз...

Обвинението срещу съдия Пенгезов, който е председател на Софийския апелативен съд и срещу съдия Петков е за длъжностно присвояване по проекта за изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен. Според прокуратурата това е станало със знанието на Мария Дивизиева, която по това време е заместник-министър на държавната администрация и шеф на ОП "Административен капацитет" и е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият, че не са обявили обществена поръчка, а вместо това са раздавали пари на физически лица. Взето е решение двата големи договора, свързани с проектирането (182 хил. лв.) и изграждането (220 хил. лв) на софтуера, да бъдат разбити на девет малки, чиято стойност е под 50 хил. лв. По този начин изпълнител може да се избере само със събирането на три оферти и да не се открива процедура по Закона за обществените поръчки. Последваха изказвания на Николай Василев и на Сергей Станишев в защита на Дивизиева.

След като напуска МДААР и ОПАК, Мария Дивизиева става управляващ директор на "Експат груп", част от финансовата група "Експат капитал", в която и сега изпълнителен директор и член на съвета на директорите е бившият началник на Дивизиева - министърът на държавната администрация в тройната коалиция  Николай Василев. През 2008 година в групата "Експат капитал" е учредено дружеството "Експат бета", като акции при учредяването записват и две фирми, които са изпълнявали поръчки, финансирани по ОПАК по времето, когато Николай Василев е бил министър. Сред тях е "Актив груп" на Моника Йосифова-Станишева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com