ГЕРБ пробва да прати референдума на Слави в трета глуха

3233
ГЕРБ пробва да прати референдума на Слави в трета глуха
Снимка: БГНЕС

Референдумът на "Шоуто на Слави" кара ГЕРБ да погледне към промяна на закона, за да може да го неглижира. Това заключение вади в. "Сега" на база изказване на шефа на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Според Кирилов референдумът на Слави Трифонов трябва да се проведе в края на юни, "защото в него има въпрос, касаещ задължителното гласуване". Той трябвало да се проведе преди президентските избори, "защото ако хората решат да се гласува задължително, то именно президентските избори ще бъдат първите, на които ще се гласува по този начин". За да може обаче това да стане, ще трябва промяна в закона, тъй като сега националните референдуми в изборна година се правят заедно с изборите - схемата 2 в 1. Така беше през миналата година с референдума за електронното гласуване. Промяна ще има до 15 април, твърди Кирилов.

Марешки получи още 1 месец, за да събере нужните подписи за референдума си

Инициативният комитет с председател варненският бизнесмен Веселин Марешки ще има един месец да отстрани нередностите по подписката за ...

Въпросите на шоуто, което събра 673 481 подписа за инициативата си, обаче са 6 и засягат мажоритарен избор на депутати, намаляването им наполовина, задължителен вот, дистанционно гласуване, намаляване на субсидията за партиите на 1 лв. за действителен глас на последни парламентарни избори и мажоритарен избор на шефовете на областните дирекции на МВР.

За изместването на референдума заговори пръв шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Малко по-късно и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова бе категорична, че той трябва да предхожда президентския вот.

Вчера (31 март) стана ясно, че коалиционните партньори не са били уведомени за намеренията на ГЕРБ. Въпросът не е бил обсъждан и на коалиционен съвет. Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски препрати към Цветанов. Красимир Каракачанов от ПФ каза, че за пръв път чува за такова нещо. "В правна комисия подобен въпрос не е постъпвал още. Но не ми се струва логичен. Ако референдумът се проведе през летните месеци, тогава активността на избирателите логично ще е по-ниска", коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика