ГЕРБ прокара скандално решение в ЦИК - за номерацията в бюлетините

7446
ГЕРБ прокара скандално решение в ЦИК - за номерацията в бюлетините
Снимка: БГНЕС

Хитър метод за изтикване на по-малките партии и коалиции успя да намери „мастодонтът“ в политическия ни спектър ГЕРБ. Това стана с решение от днес (11 септември) на ЦИК относно номерацията на бюлетината.

Какво по същество е решението – номерата се раздават централно, чрез жребий от ЦИК, за да има уеднаквяване на бюлетините. Това обаче дава предимство на партии и коалиции, които участват в национален мащаб на местните избори. А след като местните партии и коалици участват само на едно място, то те биха отишли назад в номерацията, коментира Mediapool.

78 партии и 3 коалиции са се регистрирали в ЦИК за местните избори

78 партии и 3 коалиции са се регистрирали в Централната избирателна комисия за предстоящите местни избори. На общо три парии е отка...

Всъщност централното разпределение на номерата е нарушение и на Изборния кодекс. Съгласно член 423 поредните номера на партиите и коалициите в бюлетините се определят от общинските избирателни комисии (ОИК), а не от ЦИК. Именно това дава основание на по-малки партии и коалиции да обжалват решението във Върховния административен съд (ВАС).

Инициативата за решението идва от предложение на група народни представители до ЦИК. То е подписано на първо място от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. След него се нареждат имената на Борислав Борисов от АБВ, Красимира Ковачка (БДЦ), Румен Йончев (БДЦ) и Валери Симеонов (ПФ). Докладчик на решението в ЦИК е Мария Мусурлиева ("Атака").

Точно Цветанов беше човекът, който в началото на седмицата буквално обяви, че явления като „Сириза“ и „Подемос“ не трябва да се допускат в българския политически живот. Той дори стигна по-далеч, внушавайки, че малките партии всъщност не са от значение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика