ГЕРБ, РБ и ДПС не намират причина за предсрочни избори

4833
ГЕРБ, РБ и ДПС не намират причина за предсрочни избори
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ не виждат основание за предсрочни избори заради бежанската вълна. Подобна е позицията и от ДПС и Реформаторския блок (РБ).

Днес партия „Атака“ поиска предсрочни избори заради бежанската криза, както и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента заради проблема с бежанците. Идеята за свикване на Консултативния съвет беше подкрепена и от БСП. Стана ясно, че социалистите са внесли в деловодството проект за решение на НС за свикване на извънредно заседание на КСНС.

Радан Кънев: По въпроса за бежанците е важно институциите да продължават да работят така, както сега

Според Радан Кънев да се твърди в днешния ден, че българското правителство не се справя с бежанците, е очевидно против фактите и против...

Коментирайки въпроса, премиерът Бойко Борисов заяви, че смята, че президентът трябва да реши дали да свика заседание на Консултативният съвет за национална сигурност, заради кризата с бежанците, предаде БНР.

"Президентът да прецени. Ние всеки ден се свикваме на съвет. Всеки ден. Всеки ден работим по темата. Ако прецени президентът, разбира се, че ще се явя. Ако парламентът реши, това е друга организация, не съм аз. Това е правилно. Парламентът да се събере, да вземе решение и да ни даде указание за нашите работодатели. Защо ме питате мене по тези два въпроса", попита Борисов.

Валентин Радев от ГЕРБ не видя основание за предсрочни избори заради това, че правителството не се справя с бежанската криза. "Построи се 300 километра ограда от българската армия, сега се строи над 100 километра допълнително. България е една от държавите, които над 80% се справя с това - тези, които са влезли нелегални мигранти у нас, да бъдат регистрирани, да бъдат обслужени и да стоят известен период, когато трябва да са тук. Ние, така да се каже, сме отличниците, най-малкото добре се справяме и си пишем домашното от страните, в които има някаква миграционна вълна към Европа. Моето мнение и на колегите е, че не считаме, че имаме нужда от свикване на Консултативен съвет, но, разбира се, решението е на президента", каза Радев.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев също не се съгласи с искането на лидера на „Атака“ за предсрочни избори. "Да се говори в днешния ден, че българското правителство не се справя с проблема с бежанците, това очевидно е против фактите и против логиката. В случая имаме много добре работеща институция. Това, че България е под огромна заплаха, всеки може да е. Ние не знаем какво ни чака утре, а пък е и най-малкият повод да говорим за предсрочни избори. Напротив. Аз мисля, че повече отвсякога трябва да мислим за стабилността", посочи Кънев.

Бойкошот - наздраве с по едно студено тараторче

Помощ, помощ, помощ – и така милиард пъти. Този вик кънтеше в главата ми и ми идеше да го крещя до безкрай, след като си причиних...

Предсрочни избори в момента няма да решат проблема с бежанската вълна, коментира Янко Янков от ДПС. Оценката му обаче е, че държавата е закъсняла с реакцията си за кризата.

"На този етап мисля, че общо взето се справяме много добре. Процесът няма да приключи, дори ще се капитализира, ще се увеличи. Тук не трябва да говорим за предсрочни избори и за повод за политическо разделяне. Трябва да си обединим усилията като държава и нация, да не създаваме проблеми по населените места. Трябва да направим така, че България да бъде спокойна държава. Труден е този процес, но не сме сами", коментира Янков.

От ДПС не са против президентът да свика КСНС заради бежанската криза, но според Янков по-важни за решаването на проблема са спешните политики и действията на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика