ГЕРБ "успокоява обществото" - дава на Горанов да контролира Цацаров за сделките

6271
ГЕРБ "успокоява обществото" - дава на Горанов да контролира Цацаров за сделките
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор все пак ще може да спира финансови операции или сделки с имущество за срок от 48 часа. Това стана ясно от изказване на председателя на правната комисия Данаил Кирилов в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Подобна поправка бе заложена в проектозакон за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от Цветан Цветанов и представители на Патриотичния фронт, ДПС и БДЦ. Днес изненадващо Цветан Цветанов обяви, че оттегля този законопроект, защото целта на предложенията може да се изпълни и с приетите по-рано поправки в Гражданския процесуален кодекс.

От признанието на Кирилов стана ясно, че този текст просто ще бъде преместен на друго място и отново ще бъде вкаран за гласуване в парламента. Това ще се случи между първо и второ четене на промените в ГПК, приети днес. Текстът ще бъде включен в преходните и заключителните разпоредби на ГПК, където могат да се правят изменения в други закони. Така тази поправка ще бъде вкарана в Закона за съдебната власт през преходните и заключителни разпоредби на ГПК, стана ясно от обяснението на Кирилов.

Усилено се обсъжда и възможността "за успокоение на обществото" в промените в ГПК да се запише и текст, който да даде възможност и на финансовия министър, и на главния прокурор заедно да спират сделки в интереса на държавата. "Може единият да предлага на другия въпросната мярка, за да има някакво успокоение в обществото", обясни Кирилов. По-рано днес Радан Кънев обяви, че именно финансовият министър трябва да е този, който да има подобни правомощия да защитава държавния интерес, а не прокуратурата.

"Ако това ще успокои обществото, не е невъзможно орган на изпълнителната власт да предлага такива действия. Ако това ще е гарантиращ елемент, уместно е да се обсъди, и ако има воля, ще може да се приеме", каза Кирилов и добави, че според него се подхожда "параноично" към един ключов орган в съдебната система, какъвто е прокуратурата.

Според Кирилов ще бъде запазен съдебният контрол, но "реално няма как да има реакция на съда преди въпросните 48 часа мярка, наложена от прокуратурата". През това време тя ще събира доказателства, обясни Кирилов. Идеята е тези предложения да бъдат готови до понеделник, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика