ГИТ пак не даде на СГС да уволни жената на Яне Янев

7631
ГИТ пак не даде на СГС да уволни жената на Яне Янев
Снимка: Агенция КРОСС

Инспекцията по труда (ГИТ) на практика потвърди отказа си да даде разрешение за прекратяване на договора за работата със Софийския градски съд (СГС) на съпругата на премиерския съветник Яне Янев - Галя Янева. ГИТ отново не изложи мотиви за решението си.

Янева изкара 3 от 34 възможни точки на атестационния тест, на който бяха подложени всички помощници в СГС. Именно този плачевен резултат накара председателят на СГС Калоян Топалов да поиска да прекрати договора ѝ. Това обаче не можеше да стане без разрешение от Инспекцията по труда, тъй като Янева започна постоянно да представя болнични. Първо заради болничен лист тя не се яви на теста заедно останалите съдебни помощници на - 18 декември 2015 г., а на 11 януари. Веднага след това представи нов болничен лист за 10 дни, а сега и трети, който е вече за 30 дни – от 21 януари до 19 февруари, изброява "Правен свят".

Председателят на СГС: ГИТ защити жената на Яне Янев с неверен аргумент

Мотивировката на ГИТ е несериозна - да не се освобождава съпругата на Яне Янев, защото е майка на дете под три години. Тя не е такава, ...

При първия отказ да позволи уволнението на Янева, ГИТ беше посочила грешно правно основание – чл. 333, ал. 1 т. 1 от Кодекса на труда. Така излизаше, че ГИТ не разрешава жената на Янев да бъде освободена, защото е майка на дете до 3 години, каквато Янева не е. Затова председателят на СГС писа на трудовата инспекция и поиска тя да се произнесе за разрешението вече на правилното правно основание – чл. 333 ал.1 т. 4 КТ (за работник или служител, който е започнал ползването на разрешен отпуск). В отговор днес е получено писмо от Инспекцията по труда, в което градският съд е уведомен, че е допусната техническа грешка. На практика така се потвърждава отказът на службата да даде предварително разрешение за освобождаването на Галя Янева поради липса на качества за ефективно изпълнение на работата. Отговорът, с който инспекцията се поправя, отново не съдържа никакви мотиви.

Съпругата на Яне Янев не е единствената от съдебните помощници, неиздържали теста, която се ползва от закрила при уволнение. Понеже са майки на деца до 3 години, без разрешение на ГИТ не може да бъдат освободени и две нейни колежки – съпругата на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров Доника Лазарова и Радка Дончева. За тях инспекцията също не даде предварително разрешение за прекратяване на трудовите договори.

От СГС вече обявиха, че ще обжалват решението на лекарската комисия, издала болничния лист на Галя Янева, защото се съмняват, че реално отразява здравословното ѝ състояние към посочения момент.

Скоро след като стана ясен изключително ниският резултат на съпругата му, Яне Янев отправи обвинения за чистка в СГС. Той дори видя в теста за съдебните помощници атака срещу премиера Бойко Борисов.

ГИТ не позволи жената на Янев да бъде уволнена

Главна инспекция по труда (ГИТ) не разреши на Софийския градски съд (СГС) да уволни съпругите на премиерския съветник Яне Янев и на бив...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика