Горанов чака втори отговор от AlixPartners

4612
Горанов чака втори отговор от AlixPartners
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов чака втори отговор за разсекретяване на информация от американската компания AlixPartners ("Аликс партнърс"), която бе наета м. г. да разследва фалита на КТБ. След като в края на февруари фирмата се съгласи нейният доклад за банката да стане достъпен за депутатите, сега се чака "зелена светлина" същото да се случи и със самия й договор със синдиците. Целта е да стане ясно какво точно задание е възложено на AlixPartners, тъй като според депутати изготвеният доклад не отговаря на първоначалните очаквания – да бъде мащабно разследване на източените пари от КТБ, а вместо това представлява обикновен одиторски доклад за раздадените кредити.

В края на февруари депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) Мартин Димитров и Петър Славов са задали парламентарен въпрос на министър Горанов какъв е предметът на договора с AlixPartners, предвидено ли е в него разследващата компания да участва във възстановяването на източените средства от КТБ и дали целият договор ще бъде предоставен в секретната секция на Народното събрание.

Горанов е препратил въпросите и на 1 март е получил писмо от синдиците, че те вече са поискали съгласието на AlixPartners за разкриване на исканата информация, но още чакат отговор, предаде Mediapool.

Стоянова: Няма да научим нищо ново от доклада за КТБ

Нищо ново няма да научим от доклада на AlixPartners. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по бюдже...

Според Гроздан Караджов от РБ първоначалното задание към потенциалните разследващи компании е било в две части – едно за проследяване на следите на парите и другите активи на КТБ и друго за конкретни действия за възстановяването на средствата чрез завеждане на дела, налагане на запори, проследяване на офшорни сметки в чужбина и т. н. "Очевидно е, че при преговорите Фондът за гарантиране на влоговете в банките и синдиците са проявили престъпен пропуск, като са възложили на AlixPartners изпълнението само на първата част от заданието. Последствията от тази половинчато възложена задача са, че реалните получатели на необезпечените кредити на КТБ остават скрити, а активите продължават да не са блокирани и държавата не може да си върне милиардите, изплатени на вложителите", коментира Караджов.

Затова колегата му Мартин Димитров призова незабавно да бъде наета международна компания, която да се заеме със събиране на източените от КТБ пари. Нейното възнаграждение според депутата трябва да бъде процент от събраната сума.

Междувременно реформаторите очакват този месец Административен съд – София да излезе с решение по делото, което те водят за оповестяване на доклада на AlixPartners пред цялата общественост.

По повод разпространяващи се в медиите съобщения, че компанията, разследвала КТБ, не била истинската "Аликс партнърс", от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в понеделник заявиха, че изготвилата доклада фирма "АlixPartners Services UK LLP" е 100% дъщерно дружество на оригиналните "AlixPartners. Фондът цитира официалната позиция на компанията: "Както при много от международните фирми в света, AlixPartners се състои от определен брой самостоятелни предприятия, подходящи за юрисдикциите, в които оперира. AlixPartners Services UK LLP е еднo от тези дъщерни дружества и е изцяло собственост на AlixPartners, водещa световнa компания в консултантския бизнес. Спекулации за противното са едновременно неоснователни и безполезни.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика