Горещата точка е проява на солидарност, заяви Кунева

5295
Горещата точка е проява на солидарност, заяви Кунева
Снимка: БГНЕС

Горещата точка е проява на солидарност, тя е едно от средствата за правене на политика по отношение на бежанците и мигрантите. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева в предаването „Панорама” по БНТ.

Терминът „гореща точка” не е напълнена толкова със съдържание и традция, тъй като е родена на 13 май т.г., а едва на 25-26 юни Съветът приема заключение за тяхното създаване, посочи Кунева.

Кунева: Нужни са много силни мерки за сигурност

„Без да имаме хуманно отношение към бежанците ние ще се откажем от всичко, завоювано досега, но трябва и да засилим реда в държав...

По думите ѝ това е възможност за проява на солидарност. В началото тази проява на солидарност е към Италия и Гърция, които са с най-голям натиск от страна на бежанци, които не успяват физически да обработят толкова много документи и да кажат кои от тях са за връщане, кои са от Сирия или от други сигурни страни. Сега, когато има много голям наплив към Германия на бежанци, които трябваше да извършат това сортиране, се оказа че германците сами поискаха да затворят границите, защото не могат да обработят всички, коментира вицепремиерът.

„Хората са настанени, докато биват разпределени – дали ще останат, дали ще се върнат. Аз не бих използвала думата „лагер”. Ако Европа искаше да употреби думата „лагер” щеше да я използва”, заяви Кунева.

"Горещата точка е въпрос на повече средства, пращане на администратори от FRONTEX, каза още тя, но отбеляза ,че в същото време местните власти са длъжни да предоставят помещения. На никоя страна не може да ѝ бъде наложена такава точка. Замислено е като помощ, ако страната поиска такава", допълнии тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика