Готви се най-мащабният полицейски протест досега

8311
Готви се най-мащабният полицейски протест досега
Снимка: БГНЕС

Новите предложения на държавата към служителите в сектор „Сигурност”, гарантирани от премиера Бойко Борисов - нововъведенията за социалните им придобивки да важат само за новите в системата - не бяха одобрени. Това е и причината за провеждане на обявения предварително за днес протест от 13:00 часа пред Народното събрание, който се очаква да бъде един от най-масовите досега, предаде БГНЕС.

Исканията на протестиращите полицаи са незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г. в частта му, засягащ социални права на служителите в сектор „Сигурност“, право на колективен трудов договор за държавните служители в сектор „Сигурност“, право на синдикалните организации в сектор „Сигурност“ да се присъединяват в национално представителни синдикални организации и обвързване на заплатите в сектор „Сигурност“ със социално измерим критерий – средната работна заплата за страната.

Полицаите към политиците: Дайте по левче на глас от субсидиите си и решаваме куп проблеми

На снощния протест на полицаите в Асеновград, заместник-преседателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Борислав ...

От СФСМВР заявиха, че протестът е напълно законен, подкрепен от всички синдикати в МВР. Никой няма да бъде наказан за участието си в него! Заедно можем повече, призоваха от полицейските синдикати. Очаква се поне 10 областни дирекции на МВР да се включат в него.

Преди провеждането на протеста, ще има среща между ръководството на МВР и полицейските синдикати. На него ще се дискутира необходимостта от реформи в МВР, а протестиращите ще поискат за пореден път отпадането на параграфи 10 и 16 от Преходните и заключителни разпоредби на проекта за Закон за ДОО за догодина.

Предисторията

Полицейското недоволство избухна във вторник (3 ноември), след като стана ясно, че в проекта за бюджет за 2016 г. се предвижда 20-те заплати, които взимат служителите в сектор "Сигурност" при напускане, да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски да се ограничат от 30 до 20 работни дни и социалните придобивки също да бъдат намалени. Тогава се проведе и първият протест на полицаи на Орлов мост.

Синдикатът на служителите в МВР обяви, че се очаква около 15 000 души от състава на МВР да си тръгнат, както и че ще се наложи най-вероятно да бъдат закрити и РПУ-та.

Двама бивши финансови министри похвалиха Горанов за реформата в МВР

Действията на Владислав Горанов бяха предизвикани от нищонеправене в структурата на МВР. МВР трябваше да съкрати 10% от администрацията...

На 3 ноември синдикатите в МВР проведоха среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов, след която стана ясно, че съвпадение в позициите няма. Още тогава Галентин Грозев лидер на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР заяви, че за момента служителите в системата на МВР нямат никакво основание да се отказват от исканията си и подчерта, че така внесените предложения в законопроекта за държавния бюджет трябва да отпаднат незабавно. След края на срещата служители на МВР блокираха кръстовището на ул. „Раковски” и „Славянска” в знак на несъгласие.

Обръщам се към тези служители на МВР, които се колебаят в момента, да си дадат сметка, че разликата в сумата на тези обезщетения би им позволила да живеят без работа по-малко от една година. Оставайки, макар и с по-ниски обезщетения, на работа в МВР, те получават сигурност, възможност за кариерно развитие, означава и възможност за увеличаване на разходите и на трето място, макар и непряко като влияние, възможност да работят при по-добри условия, каза тогава Румяна Бъчварова. Владислав Горанов пък обясни, че водещият мотив за промени в системите, са натрупванията през годините, които са довели до там, че бюджетите на практика са станали бюджети за разходи и заплати.

След още срещи между синдикати и управляващи, решение не дойде, а протестите продължиха 4 дни поред - спонтанно или организирано. Включиха се и гранични полицаи, които блокираха пътищата към някои ГКПП-та. През изтеклата седмица заваляха и рапорти за напускане от много областни дирекции на МВР в страната, съпровождани от протести.

На заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че 10-те работни заплати и обезщетения при пенсия ще влязат в сила от деня, в който бъде приет законът. „Всички, които до тази дата са започнали работа в МВР, отбраната остават на 20-те си заплати. Надявам се и съдебната власт да прецени дали прокурорите и съдиите трябва да получават по 20 заплати. Новоназначените в сектора ще получават по 10 заплати при пенсиониране”, обясни тогава Борисов. Той заяви още, че отпуските остават намалени на 20 работни дни годишно, а допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата.

Това не се хареса на служителите в сектор „Сигурност” и на синдикатите на МВР, които призоваха за незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет на България за 2016 в частта му, засягащ социални права на служителите в Сектор „Сигурност“.

Нели Куцкова: Борисов противопостави полицаи и съдии, за да се спаси

Не можем да си правим оглушка за нарушаването на обществения ред от страна на полицаите, но разбираме напълно тяхното възмущение от нач...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика