Гражданите от РБ против отмяната на Механизма за сътрудничество и проверка

3519
Гражданите от РБ против отмяната на Механизма за сътрудничество и проверка
Снимка: БГНЕС

Представителите на Гражданския съвет (ГС) на Реформаторския блок (РБ) и ДСБ категорично се противопоставят на опита на ГЕРБ, БСП и ДПС да окажат политически натиск върху Европейската комисия за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България.

Това се казва в декларация на съвета, изпратена до медиите.

Хем ЕК ни мъмри за корупцията, хем сме изпълни почти всичко, за да я преборим

Правителството прие отчета по Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия (ЕК) от януари 2015 г. ...

По-рано тази седмица евродепутатите Емил Радев и Мария Габриел от ГЕРБ, Филиз Хюсменова от ДПС и Илиана Йотова от БСП обявиха, че ще искат отпадане на ежегодните доклади на ЕК по този механизъм.

„От 2007 година насам ежегодните доклади на Европейската комисия, за съжаление, не констатират напредък на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред. Това е причината Европейската комисия, на този етап, да не отменя Механизма“, посочват от ГС.

Според представителите на съвета МСП е наложен единствено на България и Румъния, за да ги стимулира към сериозни усилия за освобождаване съдебната система от зависимости, за ефективна борбата с корупцията, за гарантиране върховенството на закона.

„Девет години по-късно партии и държавни институции в България продължават да са зависими от сенчести кръгове, над прокуратурата и съда тегнат съмнения, че изпълняват политически поръчки, корупцията е повсеместна, липсват осъдени по високите етажи на властта, медийната свобода е потъпкана ... Всички тези неудобни истини са констатирани и в последния доклад на ЕК“, припомнят от съвета.

ГЕРБ, БСП и ДПС единодушно не искат еврохомот за поразиите със съдебната система

Абсурдна коалиция стана факт заради Механизма за проверка и сътрудничество, с който Европейската комисия ни напомня от 2007 година наса...

По думите им ГЕРБ, ДПС и БСП са минирали възможността за предприемане на решителна крачка в посока на всеобхватна съдебна реформа при промените в Конституцията в края на 2015 година. „Ето защо инициативата на евродепутатите на тези три партии за отмяна на мониторинга върху България е не просто дълбоко погрешна, а вредна“, добавят гражданите.

Според тях тази инициатива обслужва единствено радетелите на статуквото, които искат сегашният модел на корупция и безнаказаност да продължи без санкцията на европейските ни партньори.

„За нас всякакви усилия за отмяна на мониторинга са политически натиск за спиране на реформите. България трябва да се възползва от помощта на европейските си партньори в борбата с корупцията, а не да я отхвърля. Затова настояваме за задълбочаване на механизма за сътрудничество, а не за неговата отмяна. Това трябва да стане чрез прилагане на препоръката за външен надзор върху прокуратурата по знакови дела“, допълват от ГС.

Те призовават политическите сили, институциите и гражданите на България да мобилизират енергията си за реални и необратими радикални реформи в съдебната система. По думите им само осъществяването им ще доведе до логично отпадане на Механизма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика