Хафъзов: ДОСТ е насочена към избирателите в Турция, но не само

2396
Хафъзов: ДОСТ е насочена към избирателите в Турция, но не само
Снимка: БГНЕС

Името на новата партия на Лютви Местан - ДОСТ е въпрос на гледна точка. Търсен е емоционалният ефект, така че да изрази позицията си, че е приятелски настроена към всички и всичко. Това обясни независимият депутат Хюсеин Хафъзов. Според него основата се намира не в думата "ДОСТ" (от турски "приятел"), а в абревиатурата.

"Смисълът в тези думи е именно това липсващо звено в страната и именно, ако имаме една пълноценна, равноправна, всеобхватна демокрация, смятам, че ще бъдат решени по-голямата част от проблемите. Ако днес имаме критично отношение към това, което се случва в страната във всяка една сфера и ниво, включително в политиката - социалната и икономическата сфера, то е именно, защото нямаме разбиране за истинска демокрация, не знаем как да я приложим и много често не приемаме демокрацията като начин на политическо поведение", поясни той пред Bulgaria ON AIR.

Хафъзов, който е един от последвалите Лютви Местан посочи, че е тяхно право и задължение да търсят избирателя си, който живее в Турция, но категорично отрече, че единствените гласове ще дойдат само от там.

"Оценката ни е, че ако утре има предсрочни парламентарни избори, ДОСТ ще премине 4-процентрана граница и влизаме с минимален брой народни представители. Когато това веднъж се случи и докажем, че друг проект, извън ДПС, има шанс и доверие на хората - смятам, че при следващите парламентарни избори ще променим местата си с ДПС и най-вероятно съотношението ще бъде в наша полза", обясни независимият депутат.

Името на новата партия на Местан ще означава "приятел" на турски

Създавам нова партия не като отговор на нападките срещу мен, семейството ми и колегите ми. Истинската причина е, че в България има реал...

В ДПС бяхме единни, докато почетния председател на движението Ахмед Доган, не ни разедени, посочи Хафъзов. По думите му разцеплението и разединението е започнало още с речта на Доган на 17 декември м.г.

"Вероятно Доган е бил принуден да произнесе всичко това, което чухме на 17 декември м.г. Трудно е да определя от кого е бил принуден, може би той самият трябва по някакъв начин да определи и да признае. В речта се съдържат и много други тези и хипотези, които могат да бъдат оспорени, но бяха политическа заявка от много високо ръководно ниво. Почетният председател е този, който раздели и разцепи ДПС. Това е един безпрецедентен акт на един наистина много зрял, допринесъл за развитието на страната и демокрацията в България политик. Това е нещо, което не учуди само нас - неговите последователи, тези, които му вярвахме и следвахме безропотно - това удучи и електората", посочи Хафъзов.

Лютви Местан не може да се определи като протурски политик и той има ясен политически профил, подчерта независимият избраник.

"Ахмед Доган, ако е толкова прозорлив и наясно с това кой какъв е като политик, никога не би предложил Лютви Местан, след 16-годишната му практика като народен представител и негов заместник дълго време. Ако Местан имаше профил на протурски политик, Доган не би го предложил за председател на ДПС, защото Движението не беше и не е етническа партия, а беше една либерална демократична партия. Говоря в минало време, защото в момента ми е трудно да разбера кои са подводните камъни в тази партия. Не само като народен представител, а и преди това вярвах в идеята като всички други, че чрез ДПС имаме възможност да постигнем този баланс в страната, необходим за развиетието", добави Хафъзов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com