Хем ЕК ни мъмри за корупцията, хем сме изпълни почти всичко, за да я преборим

2478
Хем ЕК ни мъмри за корупцията, хем сме изпълни почти всичко, за да я преборим
Снимка: БГНЕС

Правителството прие отчета по Плана за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия (ЕК) от януари 2015 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка.

Планът за действие беше приет в началото на март м. г. и съдържа законодателни, организационни и аналитични мерки и действия на институциите в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, които целяха преодоляване на идентифицираните в Доклада на ЕК слабости.

Цацаров: Докладът не е унищожителен, явно Механизмът не работи

Ако влезем в 10-тата година с подобен доклад, това значи, че този механизъм не работи, както трябва или не работим съобразно механизма ...

В отчета се посочва, че от заложените мерки 29 са изпълнени, 32 са в процес на изпълнение, а по две се работи, тъй като са с постоянен срок за изпълнение. „Част от целите, които не са реализирани, зависят от измененията в Закона за съдебната власт“, се казва още в него.

Припомняме, че най-тежките критики на ЕК бяха, че Висшият съдебен съвет (ВСС) реагира на твърдения за корупция и търговия с влияние само след външен и вътрешен натиск. Брюксел отбеляза и незадоволителното проучване на аферата "Яневагейт", което приключи без намирането на виновни. В доклада на ЕК доста ясно намеква, че ВСС се е провалил в свои основни дейности като кадруване и наказване на магистрати.

„В областта на независимостта, отчетността и етиката на съдебната власт е приет Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Конституцията на Република България и е изготвен ЗИД на Закона за съдебната власт“, похвалиха се от кабинета.

От там напомниха и за избора на нов главен инспектор на Инспектората към ВСС и новият правилник за организацията на дейността на Инспектората.

„Въведена е нова система за централизирано случайно разпределение на делата във всички съдилища и е направен анализ в областта на атестирането на магистратите“, пише още в отчета.

Кънев: В доклада на ЕК компромисът за Конституцията е оценен крайно негативно

Докладът на Европейската комисия налага три основни извода. Първият е, че позицията на РБ по отношение на мнозинството във Висшия съдеб...

По отношение реформата в съдебната система в отчета е посочено създаването на Съвет по прилагането на Актуализираната стратегия за съдебна реформа и разработването на пътни карти за изпълнение на всяка една от стратегическите цели в нея. В отговор на препоръките е приет ЗИД на Наказателния кодекс в частта относно борбата с изпирането на пари и финансиране на тероризма и е изготвен друг проект – за въвеждане в НК на директивата относно атаките срещу т. нар. информационни системи.

За повишаване ефикасността на съдебната система са приети Правила за оценка на натовареността на съдиите, изготвен е преглед на дисциплинарната практика на ВСС за периода 1 януари 2014 г. – 30 април 2015 г. и др. Приет е ЗИД на НПК, съдържащ промени относно възможностите за налагане на мерки за неотклонение. В Пътната карта за електронно правосъдие са залегнали и конкретни дейности за изграждане на оперативен капацитет в сектор „Правосъдие”.

Приемането на Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията и на план за изпълнение на приоритетните й цели са реализирани мерки в областта на борбата с корупцията.

Отчетено е определянето на национален координатор по антикорупционни политики, създаването на функциониращ Национален съвет по антикорупционни политики и на специализирано междуведомствено звено между ДАНС, МВР и Прокуратурата за разследване на корупцията.

Посочва се изготвянето на проект на закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, и новата законодателна рамка на обществените поръчки.

И Захариева видя позитивизъм в доклада, но призна, че имало критики

Крайно време е да спрем да гледаме на доклада на ЕК като документ, с който някой размахва пръст на България. Това е механизъм за партнь...

В областта на борбата с организираната престъпност като изпълнена мярка се отчита възстановяването на ГДБОП в МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com