Хората на Кунева и Лукарски бламирали Иванов, съдиите също казаха КОЙ го е страх

5169
Хората на Кунева и Лукарски бламирали Иванов, съдиите също казаха КОЙ го е страх
Снимка: БГНЕС

С безпрецедентно обръщение към всички българи излезе Съюзът на съдиите у нас. В него се изказва подкрепа за Христо Иванов, за когото са използвани следните думи: "За пръв път в новата българска история имахме министър на правосъдието, амбициран да се справи с проблемите с ефективните разследвания за корупция и справедливите наказания за виновните". Официалното писмо е публикувано на сайта на организацията и е в размер на две много силни страници.

"Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Така е, защото съдебната власт не създава законите, а само ги прилага. Преди време към съсловието имаше упреци, че не е активно. Говореше се, че да очакваш помощ отвътре при "местене на гробища" е нереално. Днес се вижда, че тези упреци са били съвсем неоправдани. Вчерашното гласуване в НС показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна", подчертават съдиите.

Френският посланик: С Христо Иванов имаше желание за реформа, сега - ще видим

Би трябвало да се разследва дали твърденията на Румяна Ченалова са истина или не – това ми е интересно на мен и на моите колеги-п...

"От години насам и за първи път конкретни предложения за положителна промяна (бел. ред. - в съдебната система) бяха поставени на дневен ред, видим и за обществото. Не е вярна тезата, че тези предложения не биха довели до подобряване качеството на правосъдната дейност и оттам до повишаването на усещането на гражданите за справедливост. Качеството на правораздаването зависи от качествата на кадрите в системата. А оттук и съвсем логично, най-значим е начинът на управление на съдебната власт, защото той определя какви хора и с какви професионални достойнства ще попаднат в нея, кои от тях ще бъдат повишавани и назначавани на ръко водни позиции", казват съдиите.

По същество Съюзът на съдиите вярва в следното: "Съотношението в квотите на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет едва ли говори нещо на незапознатия с проблема, но то е важно, защото се свежда до най-решителния проблем – можем ли да имаме независим от политиците съд и можем ли да се уповаваме на независима от политически вмешателства прокуратура. Отговорът е, че ще зависим от случайността".

В светлината на силното послание на магистратите, "24 часа" публикува списък как са гласували от Реформаторския блок по предложението за съотношението на прокурорската квота. Според справката предимно хора на Меглена Кунева и Божидар Лукарски са гласували "въздържал се", с което помагат предложението на Христо Иванов да не бъде прието. Уточняваме, че в информацията се казва, че това е станало при гласуване на предложението на АБВ, но толкова много "въздържал се" имаше при гласуване на предложението на Реформаторите, не на АБВ. "Въздържалите" се са - Антони Тренчев (ДБГ), Бойка Маринска (ДБГ), Димитър Делчев (ДБГ), Димитър Шишков (ДБГ), Димитър Танев (ДБГ), Костадин Марков (СДС), Найден Зеленогорски (ДБГ), Настимир Ананиев (ДБГ), Никола Хаджийски (СДС) и Румен Христов (СДС). "24 часа" твърди, че при гласуването на предложението на АБВ, което се гласува след това на Реформаторите, въобще не е гласувал лидерът на ДСБ Радан Кънев, както и Станислав Иванов, син на бившия хасковски кмет Георги Иванов, който се замеси в скандал преди изборите заради имоти и Борислав Миланов от СДС.

Ето и какво каза Радан Кънев в официалния си профил във Facebook след вчерашната драма: "Въпросът не е защо взех това решение днес, а как издържах една година. Истината е, че в името на реформаторския компромис опитах всичко. Включително неща, които не бих си представил, че мога да направя или изтърпя преди година. Не съжалявам нито за това, което опитах, нито за всичко, което разбрах. То прави борбата, която ни предстои (а борбата тепърва предстои...) много по-ясна и вътрешно обоснована. Ще е изумително тежка и много дълга. Основното, на което трябва да се научим, е търпение. И тази година беше много полезна в това отношение".

Борисов и Плевнелиев - с различен прочит за Христо Иванов

От гордост до благодарност за „единството“ – това са реакциите на първите ни политически мъже относно съдебната рефор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика