Христо Иванов: Предлагаме "куче-пазач" да следи съдебната система

14873
Христо Иванов: Предлагаме "куче-пазач" да следи съдебната система
Снимка: БГНЕС

Имам подкрепата на кабинета и двете управляващи партии (вероятно визирайки ГЕРБ и Реформаторския блок - бел.ред.) за съдебната реформа. Това коментира министърът на правосъедието по време на 9-тата среща на бизнеса с правителството.

Той добави, че се радва, че документът е бил спрян, за да може да бъде обсъден по същество в Народното събрание, а не просто приет на две, на три преди следващия доклад на Европейската комисия. В допълнение Иванов добави, че приблизително всички са съгласи, че има нужда от промяна. Единствено в момента има такива, които се надяват тя да се случи по-бавно.

Нищо ново в съдебната реформа - разделяне на ВСС, по-добра координация

Провеждане на съдебна реформа и преструктуриране на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии са сред основните приоритети...

Отново беше повторен проблемът с корупцията в съдебната система. Според министър Иванов той засягал големи групи съдии, а не става въпрос за отделни случаи. Затова в реформата е записано създаване на структурата на „куче-пазач”. Тя ще следи имотното състояние на съдиите и ако някой от тях притежава колекция от картини и бижута, ще бъде помолен да напусне системата. Това ще бъде така, ако не може да бъде доказана вината му/ѝ.

Подобен надзорен орган имало в Румъния - Националната агенция по интегритет. Тя проверява всички данни и подозрения за корупция на прокурори и съдии. Сред осъдените вече има 85 министри, депутати, кметове, съдии и прокурори.

Като нещо позитивно беше отчетен фактът, че и хора от самата система са започнали да говорят за промяна. В тази връзка министърът обясни, че едно от най-оптимистичните неща, които се случват, е недоволството, което напоследък изразяват съдии от Софийския районен съд. Министърът припомни как в предишни случаи когато се заговори за реформа, всички са се обръщали към главния прокурор и неговото мнение, а това сега не е така.

Системата е добре подготвена и платена. За сметка на това обаче въпросът с мотивацията седи по друг начин, обясни Иванов.

Ако съдебната реформа мине както трябва, всички политици влизат в Софийския затвор

Така адвокат Николай Хаджигенов коментира защо никой от политическия елит в България не бърза да реформира съдебната система. Докато М...

Той се обяви за това, че съдебната система и прокуратурата трябва да бъдат разделени. Това се налагало, тъй като става въпрос за различни структури на управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика