"Хъфингтън поуст": Бокова е фаворит за ООН

3608
"Хъфингтън поуст": Бокова е фаворит за ООН
Снимка: БГНЕС

ООН е на път да избере нов генерален секретар, след като мандатът на Бан Ки-Мун изтича в края на 2016 г., и за първи път в 70-годишната история на организацията постът може да бъде поверен на жена, пише американският "Хъфингтън поуст".

"От началото на кампанията за издигане на кандидатури Ирина Бокова е разглеждана като потенциален фаворит за позицията - 63-годишната българка е настоящ генерален директор на ЮНЕСКО, но вече открито се състезава за поста генерален секретар на ООН", отбелязва вестникът, цитиран от Стандарт нюз.

Друга държава може да издигне Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Въпреки че България официално номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, в момента текат процедури друга страна да издигне кан...

В същото време в ЮНЕСКО бе организирана кръгла маса "Ролята на жените в борбата с екстремизма и радикализацията" по повод Международния ден на жената 8 март. Събитието бе открито от Бокова и великата херцогиня на Люксембург Мария Тереза, посланик на добра воля на ЮНЕСКО за образованието на жените и момичетата.

Бокова изтъкна, че "жените са жертви на сексуално робство, трафик и принудителни ранни бракове". Тя подчерта, че "срещу насилието и екстремизма трябва да се борим чрез образование и превенция. Образованието е основно средство за укрепване на защитните сили и способността на всеки човек да отхвърли омразата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика