И Илияна Йотова е участвала в "тролската операция" на БСП, казва Биволъ

78984
И Илияна Йотова е участвала в "тролската операция" на БСП, казва Биволъ
Снимка: БГНЕС

И Илияна Йотова е работила с „Лийдуей Медия Солюшънс” – компанията, за която „Биволъ” твърди, че е техническият организатор на т.нар. интернет тролове, работещи за прокарване на спуснати от БСП тези по горещи обществени въпроси.

От публикувана от "Биволъ" справка се вижда, че "Лийдуей" е работила за изтикване на публикации с негативен оттенък назад в резултатите, давани от Google при търсене с ключова дума "Илияна Йотова" или Iliana Iotova" и е засилвала с положителните. Освен това е създадена и Facebook група "Къде са парите на бежанците", която се използва като канал за тезите на Йотова по този въпрос.

Биволъ: БСП са разработили тези за интернет троловете си по всеки важен въпрос

След като вчера, 11 февруари, разследващият сайт „Биволъ” пусна документи, показващи, че БСП има целенасочена политика в ин...

В сутрешния блок на Нова телевизия единият от собствениците на „Биволъ” Атанас Чобанов заяви, че отчетите, които сайтът му публикува, са автентични. Той поздрави зрителите на корейски – заради обявената вчера спогодба за сътрудничество в областта на образованието със Северна Корея. Чобанов каза, че на платформата Balkanleaks е изпратен сигнал за „Лийдуей Медия Солюшънс” и той няма причина да не му дава.

Чобанов добави, че ако има такива документи и за други партии, „Биволъ” ще ги публикува с радост. Той добави, че разбиването на пощата на Йотова сигурно е направено чрез паролата. От „Биволъ” са пратили сигнал до прокуратурата за това.

Според Чобанов „Лийдуей Медия Солюшънс” са работели по следния начин за Йотова – позициониране на информацията за нея в интернет, включително хвалебствени коментари, на челни позиции при търсене в Google.

Чобанов добави, че от 672 идентифицирани профила, показани от „Биволъ”, всъщност има 50-тина реални души с по няколко профила. Това се показва от идентичните коментари на различните профили, със съвсем малко вариации, заяви разследващият журналист. Чобанов каза, че не знае колко струва услугата.

Биволъ: Интернет троловете на БСП се отчитат пред Антон Кутев

Общо 50 електронни медии, форуми на вестници, радия и телевизии са били подложени на истинска атака от т.нар. интернет тролове, организ...

На въпрос дали този тип услуга не е все едно „да си купиш социолог, за да те поставят на по-високо място”, Чобанов отговори, че е редно да сме наясно със съществуването на интернет тролове. В мрежата отдавна върви слухът за „кутевчетата”, посочи Чобанов. Той добави, че няма информация за ГЕРБ, но е готов да публикува документи за такава тяхна дейност, ако има. Ние публикувахме досието Буда - не го забравяйте, припомни Чобанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика