И третият вот на недоверие логично не мина

20051
И третият вот на недоверие логично не мина
Снимка: БГНЕС

Очаквано и третият вот на недоверие срещу кабинета на Пламен Орешарски не мина. 93-ма депутати, т.е. всички от ГЕРБ, гласуваха „за”, против бяха 116 – всички от БСП и ДПС в залата, а се въздържаха 8 души – т.е. присъстващите от „Атака”. След гласуването групата на ГЕРБ се развика „Оставка”. Повод за това беше спускането на плакат с надпис "Оставка" от балкона на парламента, където са местата на наблюдателите, право на местата на народните представители от БСП и ДПС.

След гласуването премиерът Пламен Орешарски благодари както на подкрепилите правителството, така и тези, които инициираха вота. Той каза, че в мотивите за третия вот на недоверие е видял "самокритика към предишното управление".

Парламентът ще гласува третия вот на недоверие срещу кабинета Орешарски

Народните представители ще гласуват в началото на пленарното заседание утре, на 12 февруари, третия вот на недоверие срещу правителст...

Кабинетът беше обвинен за провал в областта на сектора „Сигурност”. Като основни неуспехи бяха посочени реформата в ДАНС, бежанския проблем, с контрабандата и битовата престъпност. Особен акцент беше реформата в ДАНС – твърде големите правомощия на агенцията, както и назначението на Делян Пеевски. Управляващите отрекоха, като вътрешният министър Цветлин Йовчев посочи, че това са проблеми, наследени от управлението на ГЕРБ и по които се работи. Според Йовчев е нахалство да се иска вот на недоверие за нещо, което сам не си свършил. Вътрешният министър каза още, че има 12% намаление на престъпността, повишена е и разкриваемостта на престъпленията. Йовчев добави и че по времето на ГЕРБ е имало огромен пробив в сектор „Сигурност” – атентатът на летище „Сарафово”.

Преди гласуването на вота на недоверие беше отхвърлено предложение да се изслуша транспортния министър Данаил Папазов заради проблемите на българо-турската граница. Причината е, че министърът е в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика