Името на новата партия на Местан ще означава "приятел" на турски

6348
Името на новата партия на Местан ще означава "приятел" на турски
Снимка: БГНЕС

Създавам нова партия не като отговор на нападките срещу мен, семейството ми и колегите ми. Истинската причина е, че в България има реална необходимост от ясна, либерална, евроатлантическа партия. Това заяви бившият лидер на ДПС Лютви Местан.

Според Местан не става въпрос за разцепление на ДПС, което той е провокирал. Ценностното разцепление настъпи с прословутата реч на Ахмед Доган. Не споделям, че декларацията за свалянето на руския Су-24 от турската авиация. Речта на Ахмед Доган не беше грешка, беше критична грешка, каза изрично Местан. Той заяви пред Нова телевизия, че има критична маса избиратели на ДПС, които не споделят гледната точка на Ахмед Доган и се чувстват непредставени.

ДПС не очаква отлив към Местан

"Няма напуснали ДПС в Разградско в посока към евентуалната формация на Лютви Местан, нито очакваме да има". Така областният председател...

Не ползвахте ли доскоро вие меда на медиите-бухалки, а сега виждате жилото? На този въпрос Местан отговори, че след като е бил посочен за лидер, е нямал никакви илюзии, че ще има права по отношение на структурата на ДПС. Знаех, че единственото поле, където не можех да бъда ограничен, е полето на политическите идеи. Избрах да повярвам в етикета „ДПС – либерална, демократична партия”, заяви Местан. И отново обърна разговора в плоскостта Русия – НАТО/Турция, като Доган е „свалил маската”. Местан не отговори пряко защо тогава 3 години е бил в ДПС, като все пак каза, че „бил на светлинни години” от бизнеса на ДПС. Един от малкото политици съм, които живеят още на квартира в София, даде доказателство за тезата си Лютви Местан.

Бившият лидер на ДПС не пожела да коментира дали в крайна сметка скандалът в ДПС не е за пари, като избегна да потвърди какво се е говорило на среща между него, Бойко Борисов и турския премиер Ахмет Давутоглу. Не всеки богат човек е олигарх, уточни Местан, като добави, че олигарх е този, който забогатява чрез властова протекция. Олигархията е немислима без властта, без премиера, посочи Лютви Местан, който заяви, че директно е искал да попита от парламентарната трибуна Бойко Борисов кои са олигарсите и да ги назове по име. Въпросът му обаче е бил спрян от председателя на парламента Цецка Цачева, защото този въпрос не засяга политика на правителството. Самият Местан така и не посочи поне едно име, защото не искал да говори за системен проблем по този начин, но добави, че щял да е участник "в големия разговор по свалянето на маските". Разговорът за олигарсите е невъзможен без разговорите за министър-председателите на България, защото олигарсите са немислими без премиерите. Става въпрос за всички министър-председатели, включително Бойко Борисов, уточни бившият лидер на ДПС. Нека Бойко Борисов каже защо се промени отношението на медиите-бухалки към него - свързано е с темата за олигарсите, намекна Местан.

Новата партия на Местан

Свобода, толерантност и отговорност са основите на съвременната демокрация. Категоричното им отрицание от Ахмед Доган е неприемливо, смята Местан. Затова и партията ще се казва Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ). Попитан дали на турски това означава „приятел”, Местан отговори, че е чудесно да се прави такава асоциативна връзка.

Лидерът на младежкото ДПС: Доган бил либерален лидер, а Местан - авторитарен

Ахмед Доган беше диалогичен председател, а Лютви Местан налагаше авторитарен тип управление. Това заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючю...

Попитан изрично дали ДОСТ ще е протурска партия и защо преди седмица турски медии са я определили за такава, бившият лидер на ДПС отговори, че не може да е отговорен за интерпретациите на чужди медии. Това са журналистически клишета, а не реална оценка. Каква ще е тази партия, ще се види от манифеста, от учредителния документ. Аз съм български политик, колегите ми също – ще създадем либерална формация, подчерта Местан.

На въпрос дали турски дипломати са оказвали натиск по места на членове на ДПС да отидат в новия политически субект, Местан определи това за дискредитиране. Представяйки новата партия като инструмент на чужди интереси, се цели да се ангажират инструментите на България срещу нас, каза той, визирайки специалните служби. Припомняме, че според Георги Първанов и Румен Петков отзованият вече турски консул се е обаждал на неназовани кметове на ДПС, за да ги притиска. Няма да отстъпя, няма да се уплаша от кампанията, че съм шпионин – това е чиста проба заплаха и ще се цели натиск чрез специалните служби. Да си шпионин доскоро се наказваше със смърт, обясни Местан.

Атаката срещу мен стигна до дъното – мина всякакви политически и морални граници. Изкараха нещата така, че аз съм шпионин, предател на националните интереси, големият ми син е посредник на споразумението с Турция за ваксините. Помълчах един месец, за да видя докъде ще стигнат нещата. Би трябвало колегите ми от ДПС да имат проблем със съвестта си, особено този мой колега, при когото съм ходил в апартамента му в София, за да върша „непристойни неща”. По-добре да не гледат съвестта си, защото не е препоръчително за карирерата ми, уточни Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com