Интригата, че Христо Иванов казал на германците да не ни приемат в Шенген, се задълбочава

6983
Интригата, че Христо Иванов казал на германците да не ни приемат в Шенген, се задълбочава
Снимка: БГНЕС

Не смятам, че някой мой колега от правителство, включително Христо Иванов, може да направи нещо против влизането на България в Шенген. Никога не е било това.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в Народното събрание по повод твърденията, че правосъдният министър Христо Иванов е лобирал пред германски депутати да не ни приемат в Шенген, докато не извършим съдебна реформа, предаде БГНЕС.

Скандалът около Христо Иванов се разрази след изказване пред медиите на депутата и председател на комисията по европейски въпроси в българския парламент Светлин Танчев. Според депутата от БДЦ зам.-шефът на германската комисия по европейските въпроси Хайнц-Йоахим Бархман му е споделил на среща на двете комисии на 23 юни, че Иванов настоява Германия да не ни подкрепи за Шенген, докато не извършим съдебна реформа.

На въпросната среща с депутати от Бундестага са присъствали и други депутати от родния парламент, сред които бившият екоминистър Станислав Анастасов и Кристиан Вигенин.

Кунева отказа да коментира тези твърдения, като обяви единствено, че в понеделник ще бъде заедно с Христо Иванов в Холандия, където двамата продължават работата за влизане на България в Шенген. "Не допускам никакво колебание и съмнения в това, че правителството работи за влизането ни в Шенген през тази година", каза Кунева.

Запитана как тогава си обяснява тази интрига, Кунева отвърна, че това е коментар, който не може да даде. На въпрос дали ще потърси за коментар по въпроса самия Хайнц-Йоахим Бархман, за да се сложи край на всички спекулации, Кунева отвърна отрицателно. "Не виждам защо? Това не е информация от правителствена служба, не виждам защо трябва да го правим", каза Кунева.

По-рано днес пред журналисти Станислав Анастасов от ДПС обясни, че не може да знае какво са си говорили Христо Иванов и представители на Бундестага. "Трудно ми е да повярвам, че български министър може да направи подобно нещо и да обвърже конкретно съдебната реформа и Шенген", каза Анастасов и обясни, че имаме широко политическо съгласие между абсолютно всички политически партии да разделим двете неща – механизмът за наблюдение и координация и Шенген.

"По Шенген сме изпълнили абсолютно всички изисквания и не е редно да се поставят нови. Факт е, че на срещата немските представители обвързаха съдебната реформа с Шенген. Това е протоколирано – че за да бъдем допуснати в Шенген и да се започнат разговори за Шенген с немската страна, трябва да има прогрес в съдебната реформа", подчерта Анастасов и призова журналистите "да не го питат дали това го е направил Христо Иванов", защото на този въпрос трябва да отговори самият правосъден министър. "Трудно ми е да повярвам, че български министър би могъл да направи подобна антибългарска позиция", повтори той.

От Министерството на правосъдието в официална позиция до медиите обявиха, че твърденията за подобно обвързване от страна на Христо Иванов пред германски депутати представляват "невярна информация и недопустима спекулация, която злепоставя държавата". "Министър Христо Иванов се е срещнал и разговарял с г-н Хайнц-Йоахим Бархман в София по време на работен обяд на 23 юни т.г. На срещата са присъствали 10 човека. По никакъв начин по време на тази среща министър Иванов или който и да е друг от българската делегация не е поставял въпроса за обвързване на членството в Шенген със съдебната реформа нито по друг начин е поставял под съмнение кандидатурата на България. Ръководството на Министерството на правосъдието оценява тези недопустими спекулации като част от една продължаваща некоректна атака срещу политиката на правителството в областта на съдебната реформа", коментират от пресцентъра на правосъдното министерство.

Меглена Кунева обяви в парламента още, че в много страни наистина приемането на България в Шенген се е свързало с резултатите от механизма по оценка и въздействие. "От началото на мандата работя, за да се разкъса тази връзка и не съм я допуснала да съществува, когато бях комисар. Ако преди това обвързване е можело да изиграе някакъв позитивен натиск, за да се ускорят нещата в областта на съдебна система и борба с корупция, то сега, когато имаме заплаха от Ислямска държава, терористични групи и т. н., подобна връзка и оставяне на България извън Шенген, е против интересите на България и на Европа", каза вицепремиерът. Обвързване не трябва да има, но това не значи, че отстъпваме от ангажиментите си по отношение на правосъдието и вътрешния ред, категорична бе тя.

Пред журналистите в парламента отново застана и самият Светлин Танчев, за да обясни какво и от кого е чул на 23 юни. "Не съм искал да политиканствам или спекулирам. Тази събота ще бъда на заседание на европейските комисии, като на предното такова заседание съм лобирал всички комисии по европейски въпроси от нашите братски държави в ЕС да подкрепят една декларация, с която да подкрепят България за Шенген. Онзи ден на срещата чисто формално попитах представителите на Бундестага дали са готови да подпишат тази декларация на тази среща в събота. Те ми отговориха, че току що излизат от среща с Христо Иванов и той е казал, че не трябва да се подкрепя България за Шенген, докато не влезе съдебната реформа", обясни Светлин Танчев.

Тези думи са казани и пред други български депутати - Станислав Анастасов от ДПС, Силвия Хубенова и Георг Георгиев от ГЕРБ и други, обясни Танчев. "Съжалявам, че от гледна точка пестене на разходи нямахме стенограф, за да запише точните думи. Излиза, че съм го чул само аз", каза той и обяви, че поради тази причина е входирал въпрос да премиера Бойко Борисов, който да отговори ясно каква е позицията на България.

"Почувствах се много неловко, когато ми отговориха, че един вид ние в България не сме си изяснили позицията, а търсим тяхното лоби", оплака се Танчев. Той подчерта, че не е бил подготвен за подобна реплика от Бархман и заради това не е влязъл в подробности с въпроси какво точно му е казал Христо Иванов и какви промени в съдебната система се визират - поправките в конституцията или тези в Закона за съдебната власт. Самият Танчев призна, че не е говорил по въпроса с Иванов и очаква позицията на премиера.

На въпрос дали в писмото до Борисов Танчев цитира думи на Хайнц-Йоахим Бархман и дали германският евродепутат днес би потвърдил своето твърдение, Танчев отвърна, че цитира думите на Бархман, но не знае дали днес той би потвърдил думите си. "В събота ще сме заедно, ще го попитам дали може да потвърди официално", каза Танчев и заяви, че оттук - нататък ще държи постоянно да се води стенограма, за да не се стига до такива неясноти. "Изненадвам се, че много от колегите са изпаднали в нещо като амнезия", добави той във връзка с това, че Станислав Анастасов не потвърди директно думите му.

МП опроверга информация, че Иванов е лобирал против кандидатурата ни за Шенген

Лъжа е, че министър Христо Иванов е лобирал срещу кандидатурата на България за Шенген, заявяват от Министерство на правосъдието. Поз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика