Иван Костов е имал депозит на преференциална лихва в КТБ

9927
Иван Костов е имал депозит на преференциална лихва в КТБ
Снимка: БГНЕС

Иван Костов призна, че е имал депозит с преференциален лихвен процент в Корпоративна търговска банка за над 150 хиляди лева.

В интервю за Дарик радио той обяви, че след поставянето на банката под специален надзор е развалил договора и е оставил парите на обикновен влог по стандартните лихвени условия на банката. Така парите му са попаднали в графата "гарантирани влогове от държавата".

Квесторите на КТБ недоумяват относно обвиненията за преправяне на договори

Квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) поискаха експертна оценка на действията си, за да докажат законността им. Вчера по вр...

"Изпратих уведомление, че развалям договора и парите останаха на обикновен влог - квесторите нямат право да откажат това", обясни Костов.

На правителственото заседание в четвъртък премиерът Бойко Борисов обяви, че над 1000 вложители в КТБ са преправили преференциалните си договори за високи лихви, за да могат да вземат по 100 хиляди евро като редови вложители. Това, според него, е нанесло значителни загуби.

Според Костов обаче Борисов е подведен, че това е нередно. Законът му давал право да промени депозита и квесторите не можели да откажат.

На въпрос дали не се опасява от морална критика заради действията си, бившият премиер отговори: „Аз съм в правото си да защитя спестяванията си. Какво трябваше да направя, да им позволя да ограбят и тези пари ли?"

Хампарцумян вижда еврозоната като спасение от друга КТБ

Зависи каква методика се използва от този, който смята. Но може ли човек да живее само от депозити - да легнем и да чакаме едни пари от...

Припомняме, че съдът определи за дата за обявяване на несъстоятелност на КТБ 6 ноември, 2014 година. БНБ обаче настоя датата да е 30 септември, 2014 година и обжалва решението.

Дата на несъстоятелността е особено важна, защото касае кои цесии по отношение на КТБ ще са валидни. Тези, преди датата, ще бъдат признати за валидни, а тези след нея - не. Цесиите, извършени в КТБ, са за 852 млн. лева, а след 30 септември са направени такива за около 550 млн. лева. В случая с Иван Костов обаче не става въпрос за цесия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика