Изпълнителният директор на Института за модерна политика оглави ЦИК

45657
Изпълнителният директор на Института за модерна политика оглави ЦИК
Снимка: БГНЕС

Депутатите избраха за председател на ЦИК Ивилина Алексиева, предаде БГНЕС. Народните представители гласуваха единодушно за това Алексиева да бъде водач на комисията.

Алексиева беше изпълнителен директор на Института за модерна политика преди да поеме сегашния си пост. В професионалната ѝ биография е записано и еднократно пребиваване в ЦИК, по време на парламентарните избори през 2005 година, след което постъпва на работа в Министерството на бедствията и авариите, оглавявано от Емел Етем (ДПС).

По време на изслушването в гражданската комисия миналата седмица Алексиева отрече да е имало някакви предварителни договорки с управляващите. "...Аз не съм говорила, преговаряла или лобирала за своята кандидатура, но оценявам високо това, което излезе в медиите, че моята кандидатура е била обсъждана. Това означава, че народните представители по някакъв начин са оценили високо моите качества", заяви тя тогава.

За първи път членовете на ЦИК се избират с прозрачна процедура и при активно гражданско застъпничество, добави Борислав Цеков от Института за модерна политика (ИПИ), който подчерта, че Алексиева не членува в партии и е предложена от четири неправителствени организация. При представянето на кандидатурата на Алексиева от Мая Манолова като подкрепящи я бяха посочени следните НПО - Институт за модерна политика; ГК „Равни пред закона”; Център за независим живот; сдружение „Регион”; Европейски младежки алтернативи – Сливен; сдружение „Активно общество” – Видин; Независимият съюз за защита на потребителите; Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите; Читалище „Вселена – 2003” - Видин; Асоциация на рециклиращата индустрия; сдружение „Младежки инициативи в общността”; Национално сдружение „Диабет, преддиабет и метаболитен синдром”; сдружение „Глобална инициатива – София”; Фондация „Бъдеще 21 век”; сдружение „Модерна Враца”; непартийно движение „Модерна България”.

Алексиева е с висше образование специалност „Право”, образователно-квалификационна степен „магистър” от СУ „Св. Климент Охридски”.

За заместник-председател на ЦИК беше избрана Мария Мусорлиева. Секретар на ЦИК ще е Севинч Солакова. Заради гласуването на предписанията за квотните разпределения от НС, шестото място на ГЕРБ в комисията, дадено от президента, всъщност засега остава празно.

След провеждането на публичната процедура и съгласно приетите правила за предложения за състав на ЦИК, парламентарно представените партии и коалиции направиха своите номинации за избор на председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК. До 18:00 часа на 18 март 2014 г. в деловодството на Народното събрание постъпиха като предложения от ПГ на ПП ГЕРБ за председател на ЦИК – Маргарита Златарева; От ПГ на Партия Атака за заместник-председател на ЦИК – Мария Мусорлиева; От ПГ на ДПС за секретар на ЦИК – Севинч Солакова; От ПГ на Коалиция за България за председател на ЦИК – Ивилина Алексиева.

На 17 март правната комисия в НС изслуша 24 кандидати за членове на ЦИК. Ако бъда избрана за председател ще държа ЦИК да бъде професионална, почтена, да изгради доверие, за да спомогне да се укрепи държавността у нас. Това заяви на изслушването предложената за председател на ЦИК от депутати от КБ, представителят на гражданския сектор Ивилина Алексиева. Ивилина Алексиева има безспорна юридическа експертиза, била е наблюдател на избори, експерт при изработване на изборно законодателство, в момента - изпълнителен директор на Института за модерна политика, заяви депутатът от КБ и зам.-председател на НС Мая Манолова. И подчерта, че нейната кандидатура ще е гаранция за безпристрастност при изпълнението на тези функции.

Президентският калкулатор даде шестима членове на ГЕРБ в ЦИК и петима на БСП

Президентът Росен Плевнелиев назначи членове на Централната избирателна комисия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В из...

Кандидатите за членове на ЦИК, предложени от депутати от Коалиция за България са Александър Андреев, Иван Гавазов, Ивилина Алексиева, Цветан Милев, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Стоева, Таня Дишлиева, и Таня Цанева. Предложенията от ГЕРБ са Емануил Христов, Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Маргарита Златарева, Мария Бойкинова, Румен Цачев, Цветозар Томов и Ясен Стоев. От ДПС – Ерхан Чаушев, Метин Сюлейманов и Севинч Солакова. От Атака - Владимир Пенев и Мария Мусурлиева. От "Синьо единство" - Ивайло Ивков, а от НДСВ - Иванка Грозева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика