Изразните средства на политиците ни - жална ни майка

17604
Изразните средства на политиците ни - жална ни майка
Снимка: БГНЕС

Постарали сме се да обобщим тенденциите, а една от открояващите се тенденции е да се засилват обидните думи, каза езиковедът Надежда Сталянова. Опасявам се, че скоро те няма да могат да се изразяват и ние – да ги разбираме, добави тя. Заедно с колегата си Владислав Миланов те представиха книгата си „Езикови портрети на българските политици и журналисти”.

Скоро думите няма да стигат, за да си изразим чувствата. Изследвали сме лексиката на българските депутати от началото на XX век. Тогава депутати са се обиждали на тема интелигентност, докато сега вече се прехвърлят на сексуална ориентация дори. Бедната мисъл е равна на беден език, посочи Миланов пред Нова телевизия.

Как разбират малчуганите думичките на големите

Децата обичат да слушат разговорите на големите и успяват да ги разбират по свой си начин. Въображението им е толкова цветно, че придав...

Например Мая Манолов и знаменити нейни цитати - „като бездарно риалити”, „много са плоски опитите за анимационни каламбури, но какво да очакваш от депутати карикатури”. Не случайно тя се „радва” на прякори като Мая Картечарката и Мая Устата, все едно сме в битов скандал, възмути се доц. Сталянова. Стана все по-актуално да се асоциира жената като мъж – Манолова например към Искра Фидосова: „Вие сте единственият мъж в ГЕРБ, всички се крият зад гърба ви”, Снежана Дукова към Мая Манолова: „Май вземате мъжки хормони”, а това отблъсква, посочи Миланов.

Всички анкети, които сме провели, показват – българинът не одобрява тези обиди. Няма нужда лингвисти да анализират – питайте всяко едно дете и то ще ви каже, че така не е възпитано да се говори. Друг е въпросът какъв езиков ресурс имат българските политици, съгласиха се Сталянова и Миланов.

Добро впечатление ни направи в деня на откриването на 43-ия парламент Стефан Данаилов, който пречупи езика си през човешкото. А Меглена Кунева не може и не може да излезе от брюкселското си клише. Михаил Миков пък все едно говореше на пленум. А Светлин Танчев от „България без цензура” (БДЦ) не можеше да артикулира. Слаба политическа култура, съчетана със слаба езикова култура е страшно нещо, смята Миланов. В клишетата политиците ни се чувстват уютно.

Безспорно Лютви Местан се отличава със своето говорене. Неговото говорене е свръхабстрактно, обича да създава нови думи – например „екзактно” и производните му, дали сме ги на колегите за евентуално одобрение за вписване в българския речник. А Бойко Борисов смята, че с фамилиарността ще остане близо до хората. Но не може да общуваш по един и същ начин с хората от площада и с колегите си в Брюксел – това е опасно, смятат езиковедите.

Ще командировам вицепремиерите в Брюксел, да посрещат мейлите на ЕК за еврофондовете

"Ако трябва вицепремиерите, министрите ще ги командировам за месец в Брюксел. Едните пишат тук, другите посрещат имейлите там при комис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com