Ясно е - само половината от ВСС били готови да си покажат телефоните

5091
Ясно е - само половината от ВСС били готови да си покажат телефоните
Снимка: БГНЕС

Случаят със SMS-а до премиера е поредният казус, който илюстрира заплахата за съдебната власт. Безспорната част в случая е, че Бойко Борисов изпраща SMS на председателя на ВКС с ясен подтекст и това е опасното, коментира членът на ВСС Калин Калпакчиев. Според него с този SMS Борисов е подсказал, че не иска името му да се замесва в случая „Яневагейт”.

Проблемът е в устройството на държавата, във взаимодействието на властите, посочи Калпакчиев пред Нова телевизия. Затова и Калпакчиев, заедно със свои колеги, бил предложил членовете на ВСС да дадат разпечатка на телефонните си разговори. 9 от 18 присъстващи на вчерашното заседание на ВСС са се съгласили, посочи той.

Шефът на ВАС: Не трябва да се занимаваме със SMS-а до Панов

Не мисля, че трябва да продължаваме да се занимаваме с подобни случаи. Както видяхте това само отнема единствено от времето за ефективн...

Цялата шумотевица кой е пратил SMS-а е опит да се скрие истинският проблем – липсата на доверие към правосъдието, липсата на доверие въобще в обществото, подчерта Калпакчиев. Той припомни как Цветанов като вътрешен министър диктуваше на съда чрез медиите какви решения да взема и че борбата за независимо правосъдие не е единичен акт.

Защо част от членовете на ВСС не искат да си покажат телефоните? На този въпрос председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров отговори, че бил готов да си покаже телефона, но не трябвало да има „опасен прецедент” да се показва лична комуникация чрез разпечатка. Имам 5 SMS-а към жени в посочения период, добави Тодоров, който уточни, че може някой SMS да е личен, „със сексуално съдържание”. Припомняме, че когато избухна „Яневагейт” и се появи и неговото име, Тодоров коментира, че вече жена му не го мислела за „смотаняк”, защото бил „силна и влиятелна фигура” според записите на съдия Владимира Янева.

Не мисля, че член на ВСС комуникира по този начин с премиера, продължи Тодоров, който имал доверие във всеки от колегите си в Съвета. Според него взаимодействието между властите и взаимният контрол са много важни. За n-ти път казвам, че г-н Борисов съм го виждал преди години, заяви Тодоров на въпрос защо е сочен за „гнила ябълка”. Предполагам, че като се изтърка плочата с Борисов, ще тръгне тази с Пеевски. Имам му телефона, но комуникирам много рядко с него – за миналата година само веднъж, каза още Тодоров.

Уникално Тодоров счете, че промените в Конституцията покрили изцяло „историческия компромис”, даже се приели и допълнителни неща. Търсеше се как да се направи театър с протест, смята председателят на Етичната комисия на ВСС по отношение на оставката на Христо Иванов като правосъден министър. Правосъдието в България не е най-лошото в Европа – три месеца има НС да приеме законите, които да материализират промените в Конституцията, с които ще се направи съдебна реформа.

Извънредно заседание на ВСС заради SMS-а на Борисов

Висшият съдебен съвет (ВСС) провежда извънредно заседание. Причината са обстоятелствата около изпратения SMS на и препратен от премиер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика