Йовчев: Цел №1 е намаляване на нелегалните имигранти

16258
Йовчев: Цел №1 е намаляване на нелегалните имигранти
Снимка: БГНЕС

Намаляване на броя на нелегалните имигранти е първата цел на Плана за овладяване на кризата, възникнала вследствие на масовото навлизане на лица, търсещи закрила на територията на Република България. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на пресконференция, предаде „Фокус”.

Ще предложим проектът за план да бъде приет на заседание на Министерски съвет. В него си поставяме седем основни цели, каза Йовчев. „Планът цялостно се опитва да даде решение на проблема със засиления имиграционен натиск към нашата страна. В този план, освен целите, инициативите, дейностите, са заложени необходимите ресурси – технически, материални, финансови, източниците за тях, сроковете и план кой ще носи отговорност за изпълнението”, обясни Йовчев.

БХК сезира Сотир Цацаров заради ултиматума на ВМРО-БНД към нелегалните имигранти

Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради пуснатото вчера официално съобщение от ВМР...

Първата цел е намаляване на броя на нелегалните имигранти. „В тази насока се предвижда ограничаване на броя на хората, които влизат на територията, и ускоряване на темповете за извеждане извън територията на тези, които нямат основание на бъдат тук”, добави Цветлин Йовчев.

„Втората основна цел е гарантиране сигурността на българските граждани, ограничаване на рисковете”, заяви министърът. Сред целите са заложени самоиздържане на бежанците и принос към социалната система и ефективна комуникация с обществото.

„Друга мярка е засилено полицейско присъствие и провеждане на специализирани полицейски операции в районите с концентрация на бежанци. Това няма да е инцидентно и да е свързано само с инциденти като с 20-годишното момиче. Това ще бъде постоянно”, обясни вицепремиерът.

За всяка една от инициативите са предвидени дейности, които имат срок, в който да бъдат изпълнени, организация, отговорен държавен служител, който носи отговорност за това, необходимите ресурси, източника на финансиране и статут докъде е стигнало изпълнението на мерките.

Това е нападателят на Вики

Мъжът, когото полицията издирва във връзка с нападението над младата студентка Виктория Христова, се казва Салахедин Бин Аладин. Той е ...

„Ще делим идващите хора на три групи. Първите са такива, които Агенцията по бежанците трябва да се произнесе бързо и те видимо нямат основание да търсят статут на бежанци у нас. Втората група ще са хора, за които видимо по критерии става въпрос за хуманитарен проблем – майки с деца. За тях ще има ускорена процедура. Третата група, за които няма достатъчно данни, ще бъдат настанявани в места за настаняване от закрит тип. Докато не се произнесе Държавната агенция за бежанците, ще бъде ограничено движението им”, посочи Йовчев.

Бежанският лагер в Телиш

„Трябва единна общонационална позиция, в която да се обединим по начина, по който се отнасяме към бежанците. Няма да се прави нищо в село Телиш, преди да изслушаме опасенията на хората. „Идеята за Телиш е да бъде изградено място от закрит тип за настаняване на хора, с осигурена охрана от държавата. Тъй като има опасение в населението, вероятно ще отида лично да говоря с тези хора, да разясня защо е необходимо да го правим и какви мерки ще вземем за тяхната сигурност. Затова наредих временно да бъдат спрени работите”, обясни министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика