Йовчев: Успех е, че не допуснахме на протестите да бъдат наранени протестиращи

16337
Йовчев: Успех е, че не допуснахме на протестите да бъдат наранени протестиращи
Снимка: БГНЕС

За МВР е успех, че по време на протестите не допуснахме сблъсъци, както и да не бъдат сериозно наранени хора и нанесени сериозни материални щети. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, предаде БГНЕС.

„Протестите промениха своята структура – много по-малко спонтанно организирани и повече организирани. Протестът е политически. Това, че участват граждани, не го прави граждански. Искането е оставка. Няма желание за диалог или за поставяне на други проблеми”, коментира още Йовчев. По думите му този, който стимулира тези процеси, трябва да се афишира и да поеме политическата отговорност, а не да се крие зад децата.

Йовчев се държа спокойно, разказва очевидец на събитията от 14 декември

В събота вечерта, 14 декември, вечерята на вътрешния министър Цветлин Йовчев се превърна в протестен коктейл с главна подправка "Оставк...

„Всички знаем кой стои зад студентите. Няма да издавам присъди – нито оправдателни, нито укорителни. Но това мисля, че е работа на журналистите – да информират”, добави министър Йовчев.

Във връзка с това, че беше обсаден в столично заведение от протестиращи, Цветлин Йовчев коментира: "За мен е крайно неприемливо това поведение. В това заведение имаше хора, които нямат нищо общо с този, срещу когото се протестира, и тези, които протестират. Имаше малки деца. Не разбирам защо трябва да се случват такива неща".

По думите на Йовчев в момента сме свидетели на сериозен политически екстремизъм. Когато сред хората се настрани ксенофобия, омраза и агресия те могат да бъдат насочени навсякъде. Включително и непредизвикана с нищо агресия към полицаите, добави министърът.

„Случващото се в политическите процеси насажда нетърпимост. Има политически екстремизъм. Има крайна нетърпимост към чуждото мнение и хората, които го изразяват. Ксенофобията, която се разви през последните месеци, е в резултат именно и на това. Когато сред хората се насади нетърпимост, тя може да бъде насочена навсякъде. Наблюдаваме агресия срещу полицаите – непредизвикана агресия. Липсата на ясно обществено осъждане на такива прояви, води до това”, обясни министър Йовчев.

Командированите за протестите полицаи са стрували над 230 000 лв на държавата

От юни 2013 г. досега за охрана на гражданските протести в столицата са били командировани общо 7 927 служители от 27 областни дирекции...

Днес той даде представи в министерството краткосрочен отчет на ведомството, ръководено от него. Оказва се, че в МВР планират да съкратят с 10% администрацията до края на годината и с още 5% през първите шест месеца на 2014 г.

Прекратихме и порочните практики в МВР - няма дарения вече, спряхме и търговската дейност, ликвидираме фирми, прекратяват се договорите. Видяхме какво се случи и каква информация излезе, оказа се, че МВР е било подизпълнител по десетки договори. Така вместо ресурса на министерството да бъде насочено към базовата му дейност, то е извършвало търговска дейност срещу смешни пари, отчете министърът.

Неутрализирахме три престъпни групи за мокри поръчки, бази за производство на нелегални цигари, иззети са сериозни количества наркотици. Тези резултати бяха постигнати без ГДБОП, министерството нямаше изградени структури за работа в тази посока, в условията на тежка криза с бежанците, сериозна реформа и отделяне на средства във връзка с охраната на протестите. Намалихме нелегалните емигранти, благодарение на мерките, които взехме и мисля, че в бъдеще този процес ще стане устойчив, каза още Йовчев.

По думите му за следващата година трябва да се изгради програмата за интегритет на служителите, на програмите за връзка с гражданското общество и за справяне с престъпността.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика