Кабинетът Орешарски преживя и четвъртия вот на недоверие

26414
Кабинетът Орешарски преживя и четвъртия вот на недоверие
Снимка: БГНЕС

Очаквано и четвъртият вот на недоверие на кабинета Орешарски не мина. Това стана след две гласувания.

При първото гласуване "за" бяха само 93-ма депутати, т.е. парламентарната група на ГЕРБ от 90 депутати в този момент плюс депутатите на Николай Бареков - Светлин Танчев, Румен Йончев и Красимир Стефанов, а "против" бяха 116 народни представители - от групите на БСП и ДПС. "Атака" не гласува. Последва процедура от депутата на ГЕРБ Александър Ненков, който заяви, че часът на това правителство е изтекъл и е редно да се покаже уважение към българския избирател. Това не промени нищо - същият резултат се получи и при повторното гласуване, при абсолютно същите параметри на разпределение на гласовете.

За разлика от друг път сега проблеми с кворума изобщо нямаше. По традиция влизането на Пламен Орешарски и министрите му бяха посрещнати с викове „Оставка”.

Свалянето на кабинета "Орешарски" минаваше през вота на 121 депутати в 42-рото Народното събрание. Парламентарната група на ГЕРБ се състои от 93-ма народни представители. Срещу правителството дадоха предварителна заявка да гласуват и тримата депутати на Николай Бареков.

Пет бяха основните мотиви на опозицията за вота на недоверие към кабинета "Орешарски" – липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал на проекта "Южен поток".

Подробни отговори на всеки един от мотивите изложи в началото на дебатите министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който защити политиката на кабинета "Орешарски" в рамките на близо едночасово изказване, което нарече експертно и при което изсипа един куп цифри за сектора.

След дебата Лютви Местан призна, че едва ли кабинетът ще изкара пълен мандат. В нарочно изявление обаче лидерът на ДПС подчерта, че това не значело оттегляне на доверието в кабинета от страна на Движението за права и свободи точно в този момент.

До този момент ГЕРБ бяха внесли три вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът беше за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране. На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Кадиев: Ние не можем да си позволим да загубим този вот

Ние не можем да си позволим да загубим този вот. Това означава да се предадем. Това каза пред репортер на Нова в парламента Георги Кади...

Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор "Сигурност". И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа "против", 93 – "за" и 8 - "въздържали се" депутатите отхвърлиха вота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика