Кадиев: "Чисти ръце" звучи като пиар акция

18972
Кадиев: "Чисти ръце" звучи като пиар акция
Снимка: БГНЕС

Законопроектът „Чисти ръце” звучи като пиар акция, а не като работещ закон. Това заяви червеният депутат Георги Кадиев, който лично Николай Бареков посочи за честен и за един от депутатите на БСП, които евентуално могат да подкрепят проекта.

Според Кадиев причината се крие в същността на законопроекта. По думите на народния представител на БСП законопроектът предвижда комисия от пет души, избрана с 2/3 мнозинство от Народното събрание, които ще имат огромен обхват на работа - председатели на Народното събрание, министър-председатели, президенти, вицепремиери, министри, председатели на парламентарни групи, областни управители и кметове.

Бареков започна "Чисти ръце" с раздаване на сапунчета

С раздаване на сапуни на депутатите премина внасянето на законопроекта "Чисти ръце" от "България без цензура" в парламента. Лично лидер...

При положение, че дори НАП трудно със своите 8 хил. служители може да извърши толкова мащабна проверка, е ясно, че тази комисия може да работи само по сигнал. Иначе всеки политик ще трябва освен пред данъчните власти, да й се отчита и на нея, каза Кадиев в сутрешния блок на bTV.

Червеният депутат посочва и друг недостатък на предложението на Бареков. В законопроекта е записано, че членовете на въпросната комисия трябва да имат висше образование в някоя от следните области – психология, социология, журналистика или право. След като говорим за проучване на имотно състояние, според мен образованието трябва да е по финанси или икономика, каза Кадиев.

На въпрос дали Коалиция за България ще подкрепи законопроекта, Кадиев отговори, че това ще се обсъжда вътре в БСП и ще стане ясно при гледането на мярката на ниво парламентарни комисии.

Междувременно вестник „Сега” публикува материал, в който посочи на какви въпроси относно финансовото си състояние не е отговорил Николай Бареков. Припомняме, че Бареков обеща да разкрие всичко около финансирането на „ България без цензура”, но отмени насрочената пресконференция половин час преди началото ѝ. Основният въпрос на „Сега” е следният:

Бареков включи ДПС във враговете на "Чисти ръце"

На 20 март законопроектът „Чисти ръце” на „България без цензура” и Никоалй Бареков ще бъде внесен в деловодство...

Позволяват ли официалните доходи на Николай Бареков  да направи дарение от 480 хил. лева за „България без цензура”?

Справка в Търговския регистър показва, че партийният лидер е имал мениджърски договори с Би Би Ти и ТВ7. Преди година, когато все още бе само водещ и изпълнителен директор на ТВ7, Бареков показа, а после и публикува договорите си, изчислявайки сам, че получава чисто по около 8000 лв. на месец. Като водещ, вземал 1000 лв. на месец, за преотстъпване на авторските права на сутрешния блок "Добро утро, България!" - 3 хил. лв., а 5670 лв. му плащали като директор на новините.

Ето и останалите питания:

1. Твърдението на Бареков за платени 500 хил. лв. данъци за коя данъчна година се отнася, като физическо лице ли са платени и какъв е произходът на доходите?

Сидеров: Законът за "чисти ръце" е добър и може да бъде приет

Запознах се със закона за „чисти ръце”, който е внесен от група представители на „България без цензура”. Смятам...

2. Колко мениджърски договора, на каква стойност и с какво обезщетение са му прекратени през 2013 г.? Колко акции, от кои дружества и на каква цена е продал? Тези твърдения ще бъдат ли подкрепени с документи?

3. Какъв е произходът на 480-те хил. лв., дарени на "Гражданско сдружение България без цензура"?

4. Какви са печалбата и платеният през 2012 г. данък на BNEWS?

5. Какви данъци са платили за 2012 г. петте фирми, в които участва Евгения Барекова? (бел. ред. - съпругата на Николай Бареков)

6. Какви са доходите на Бареков в момента и от какво?

7. Какъв е произходът на средствата, с които се плащат наемите на офисите на "България без цензура"? И каква е месечната им издръжка?

8. Чия собственост са сградите, в които се намират софийската и пловдивската централа на партията? Кои са приятелите, които са ги дарили? Защо тези дарения не фигурират в Имотния регистър?

9. Каква дейност развива "Инвестиция БГ", за да си позволи сделка за близо 1 млн. лв. два месеца след учредяването си? (бел. ред. - фирмата, която е собственост на три дами на възраст между 27 и 25 години, дава под наем къща в "Драгалевци" на Бареков. Две от дамите са свързани с "България без цензура")

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика