Калфин се надява да си останем непривлекателна за бежанците държава

6052
Калфин се надява да си останем непривлекателна за бежанците държава
Снимка: БГНЕС

Надявам се да не станем страна привлекателна и интересна за голям поток от бежанци. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин участва в среща по повод борбата със сивата икономика у нас, предаде Радио „Фокус”.

Той коментира, че настанените в България бежанци получават това, което имат право според законите. „Виждате, че основният поток от бежанци ни заобикаля, а тези, които избират да идват в България, търсят начин да продължат към други държави в ЕС”, посочи още социалният министър.

Плевнелиев: Не може една държава да проявява безотговорност и да очаква европейска солидарност

"Не може една държава да проявява безотговорност и да очаква европейска солидарност. Отговорността и солидарността вървят ръка за ръка....

Вицепремиерът подчерта, че има такива, които вече са заети, има регистрирани в бюрата по труда, както и такива, които работят по различни програми за заетост, но техният брой е не по-голям от 100 души. „Така че за тези от бежанците, които имат желание да работят в страната, се търсят възможности за тяхното устройване. Това обаче не са много хора, които да окажат чак такъв натиск”, коментира още Ивайло Калфин.

Според Калфин инструментите за борба със сивия сектор са два – промени в Закона за контрол от страна на „Инспекцията по труда” и приемането на такива правила, които да са изгодни както на бизнеса, така и на работещите. Като пример Ивайло Калфин посочи дневните договори, които към момента са 66 000. „Това е един пример, за това как може да изсветлее икономиката, разбира се, имаме и други идеи, но това трябва да може да става в сътрудничество със социалните партньори”, категоричен бе социалният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика